Resultatet af afghansk præsidentvalg ventes først lørdag

Resultatet af det afghanske præsidentvalg ventes først at foreligge lørdag, meddeler landets valgkommission.

Tidligere har det ellers heddet, at det med spænding ventede resultat ville foreligge torsdag, men der vil kun blive offentliggjort et delresultat, skriver Tolo News.

Da knap halvdelen af de afgivne stemmer i den første valgrunde blev offentliggjort søndag, førte den tidligere udenrigsminister og læge Abdullah Abdullah med 44,4 procent af stemmerne.

Antropologen og eksfinansministeren Ashraf Ghani lå på andenpladsen med opbakning fra 33,2 procent af vælgerne. På tredjepladsen ligger lægen Zalmay Rassoul, der også har været udenrigsminister, med opbakning fra 10,4 procent.

Zalmay Rassoul bliver støttet af to af præsident Hamid Karzais brødre. Den afgående præsident var udelukket fra at deltage i valget, da forfatningen ikke tillader ham at genopstille igen, efter at han har været ved magten i det krigshærgede land i 12 år.

Får vinderen i første runde mindre end 50 procent af de afgivne stemmer, skal valget ud i en anden runde, hvor de to mest populære kandidater skal dyste.

Afghanistans allierede har rost valget 5. april og fremhævet den store valgdeltagelse samt Talibans manglende formåen til at gennemføre alvorlige angreb på valgdagen.

Efterfølgende er der imidlertid dukket indicier frem om, at der nogle steder skal være foregået valgsvindel.

Abdullah siger i et interview med nyhedsbureauet Reuters, at han ikke er overrasket over sin føring, men snarere havde ventet at føre mere klart.

- Vi håber stadig, at valget blive afgjort i en runde, siger han i sit hjem i Kabul.

Hvis det kommer til en anden valgrunde, vil den finde sted sidst i maj.

De vestlige lande følger valget nøje, da præsidentvalget i 2009 blev stærkt præget af vold og valgsvindel.

De 28 Nato-lande vil fra årsskiftet 2014-15 lukke ned for den hidtidige kampmission, men fortsætte med at støtte det afghanske styre med træning og rådgivning.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip