Retspræsident advarer politikere efter terrordom

admin

|

05/12/2014

Dagens topnyheder

Flere politikere har brokket sig over den afgørelse, som Retten på Frederiksberg torsdag traf i sagen mod boghandleren fra Brønshøj, Sam Mansour, der blev idømt fire års fængsel for at propagandere for terror.

Og det får nu retspræsident Torben Goldin op af stolen. Politikerne bryder nemlig loven ved deres udtalelser.

- Der er en ankefrist på 14 dage, og sagen er derfor ikke endeligt afsluttet, og så er det faktisk forbudt at komme med udtalelser, som kan påvirke nævninger og dommere, siger Torben Goldin til Ritzau.

Ved torsdagens dom skulle retten også tage stilling til, om Mansour skulle fratages sit danske statsborgerskab. Det gjorde retten ikke, og det har fået flere politikere til at beklage sig over dommen.

- Det er forstemmende. De burde vide bedre. Det er trods alt dem selv, der har vedtaget reglerne, siger Torben Goldin.

Ifølge retsplejelovens paragraf 1017, stk. 2 er det forbudt at fremsætte udtalelser, "der er egnet til på uforsvarlig måde at påvirke dommerne, domsmændene eller nævningerne med hensyn til sagens afgørelse".

Torben Goldin nøjes i første omgang med at gøre opmærksom på reglerne. Til Ritzau oplyser han, at han ikke vil skride til politianmeldelse.

- Men det er da noget, som jeg vil overveje, hvis det bliver ved, siger Torben Goldin.

Blandt andet har Pia Kjærsgaard (DF) været ude med en udtalelse efter dommen.

- Jeg synes, vi er til grin, og at det danske demokrati har spillet fallit. Vi er fuldstændig til grin på en sørgelig måde, og det er oprørende, har Pia Kjærsgaard sagt.

Også Venstres Karsten Lauritzen har udtrykt utilfredshed med rettens dom.

Desuden har partiets politiske ordfører, Inger Støjberg, på Facebook blandt andet oplyst, at hun "inderligt" håber, at Mansour får frataget sit danske statsborgerskab.

"Det kan godt være, at han på papiret er dansker," skriver hun, "men rigtig dansker er han ikke."

/ritzau/