Retssag i Østrig: Sådan overvåger Facebook dig

Facebook er torsdag officielt blevet anklaget for krænkelser af privatlivets fred ved en domstol i Wien. Retssagen rejser spørgsmålet om, hvor mange data den amerikanske mediegigant egentlig ligger inde med om sine 1,3 milliarder brugere.

Ifølge it-sikkerhedsekspert Peter Kruse benytter Facebook flere forskellige værktøjer for at indsamle information om sidens mange brugere.

- Facebook benytter al den information, som brugerne selv opgiver: Hvad de interesser sig for, om de er single eller gift og så videre, siger han og fortsætter:

- Men det, som nogle ikke er klar over, er, at de også bruger såkaldt big data, som blandt andet er information om, hvorfra man rent geografisk logger på Facebook.

Det er den 27-årige jura-uddannede østriger Max Schrems, der sammen med 25.000 øvrige Facebook-brugere anklager den amerikanske gigant for at overtræde europæisk lovgivning om persondata på internettet.

Peter Kruse mener ikke, at Facebooks metoder er anderledes end mange andre sociale mediers, og opfordrer generelt folk til at opføre sig på internettet, som de også ville ude i virkeligheden.

- Som almindelig bruger kan man starte med at tænke sig om. Man skal være opmærksom på, hvad man deler, og hvem man er venner med og generelt regulere sin adfærd på de sociale medier, siger han og fortsætter:

- Det er i høj grad information, som brugerne selv opgiver, som er en del af den overvågning, der foregår på internettet.

Det står torsdag eftermiddag klart, at retssagen i Wien foreløbigt er udskudt til senere på året. Men hvis retssagen ender med at gå i mod Facebook, kan det få stor betydning, vurderer Peter Kruse.

- Det vil få konsekvenser for alle, for Facebook er ikke alene om det her. Alle sociale medier indsamler data. Men Facebook er en gigant - den største af dem alle - og derfor er det nærliggende at gå efter dem først, siger han.

/ritzau/

 

Dagens Gossip