Rigmænd og bankdirektører bliver forgyldt af bankfiasko

admin

424 uger siden

|

26/05/2016

Dagens topnyheder

Investorerne bag FIH Erhvervsbank er få måneder fra at indkassere den store gevinst, når de ventes at lukke banken, skriver Jyllands-Postens erhvervsmedie Finans.

Ejernes gevinst er kontroversiel, fordi den kommer i hus, bare fire år efter at politikerne måtte skride ind med milliardhjælp for at redde banken med Bankpakke 5.

Nu står ejerne til at tjene 27 gange så meget, som de danske skatteborgere, der finansierede hjælpepakken.

Rigmændene Christian Dyvig og Fritz Schur står ifølge Finans' beregninger til at tjene cirka 400 millioner kroner på deres ejerandel i FIH.

Bankens administrerende direktør, Henrik Sjøgreen, og hans tidligere meddirektør Bjarne Graven Larsen ventes at tjene omkring 35 millioner kroner hver. Øvrige ledende medarbejdere kan dele cirka 80 millioner kroner.

Pensionskæmperne ATP, PFA og svenske Folksam indkasserer resten af den samlede gevinst på cirka fire milliarder kroner.

Til sammenligning får staten i alt 150 millioner kroner i renter og overskudsdeling for at hjælpe banken af med problematiske ejendomsudlån for 17 milliarder kroner i Bankpakke 5.

Professor på CBS Jesper Rangvid kritiserer, at staten ikke får mere for den kæmpe håndsrækning, man gav ejerne.

- Skulle man i forbindelse med Bankpakke 5 have overvejet en model, hvor staten kunne få en større andel af en efterfølgende gevinst til investorerne? Det mener jeg godt, man kan diskutere, siger Jesper Rangvid til Finans.

Det er Finansiel Stabilitets administrerende direktør, Henrik Bjerre-Nielsen, der har lavet aftalen med FIH. Han forklarer, at man i sin tid fokuserede på at beskytte de 44 milliarder kroner, som staten tidligere havde givet i lån og garantier til FIH Erhvervsbank.

/ritzau/