Rød blok bevarer klart flertal i København

Skrevet af admin

|

20/11/2013

Dagens topnyheder

SF bliver mere end halveret, og Socialdemokraterne går også et enkelt mandat tilbage i Københavns Kommune.

Men takket være en eksplosiv fremgang til Enhedslisten, der går fra seks til 11 mandater og bliver det næststørste parti i Borgerrepræsentationen, er der fortsat et klart flertal bag overborgmester Frank Jensen (S).

Med Socialdemokraternes 16 og SF's seks mandater kan de tre røde partier samle 33 af de 55 mandater i Borgerrepræsentationen. Det viser det endelige resultat, efter at alle stemmerne er talt op.

I den borgerlige lejr går Venstre frem med godt to procentpoint, hvilket giver et ekstra mandat, så partiet fremover har syv pladser på rådhuset.

De Konservative går tilbage fra fire til tre mandater, mens Liberal Alliance bliver valgt ind med to mandater.

For Dansk Folkeparti har det uden tvivl været en skuffelse at følge udviklingen i løbet af aftenen. Efter at have stået til at vinde to nye mandater i de første exitprognoser, er fremgangen forduftet, i takt med at stemmerne blev talt op.

Resultatet er i stedet en lille tilbagegang for DF, der dog bevarer partiets fire mandater. Men det kan gøre det sværere for DF's spidskandidat, Carl Christian Ebbesen, at spille sine kort ud, så han kan vinde partiets første borgmesterpost i København.

I København er der seks borgmesterposter og en række attraktive bestyrelsesposter at forhandle om foruden overborgmesterposten.

Posten som teknik- og miljøborgmester anses for at være den næsttungeste borgmesterpost, og her er fokus rettet mod kvinden i midten: De Radikales spidskandidat, Anna Mee Allerslev.

De Radikale er gået frem med 2,7 procent - og fra fem til seks mandater - og Anna Mee Allerslev er med partiets mandater tungen på vægtskålen, der afgør, om teknik- og miljøborgmesterposten skal gå til den ene eller den anden fløj.

Anna Mee Allerslev har også mulighed for at køre sig selv i stilling som betaling for at konstituere sig med henholdsvis rød eller blå blok.

Dermed kan hun snyde både Enhedslistens Morten Kabell og Venstres Pia Allerslev, som begge har meldt ud, at de går efter at blive teknik- og miljøborgmester.

Stemmeprocenten i København blev 61,3, hvilket er klart højere end ved kommunalvalget i 2009, hvor 54,4 procent af vælgerne afleverede deres stemme.

/ritzau/