Rød EU-ordfører tier om partiets EU-opstilling

Hans partifæller i Enhedslisten får ikke svar, hvis de spørger deres EU-ordfører, Søren Søndergaard, om Enhedslisten skal opstille selvstændigt til EU-Parlamentet eller blive i Folkebevægelsen mod EU.

- Jeg synes ikke noget. Det skyldes selvfølgelig min lidt specielle rolle. Jeg er EU-ordfører, hvad enten vi vælger det ene eller det andet. Jeg er også tidligere MEP'er - medlem af EU-Parlamentet for Folkebevægelsen, siger Søren Søndergaard.

- Det ville være underligt, hvis jeg bruger den tillid, folk har givet mig for Folkebevægelsen og Enhedslisten, til at fremme et bestemt synspunkt. Derfor undlod jeg også at stemme ved urafstemningen.

Søren Søndergaard sad i perioden 2007 til 2014 for Folkebevægelsen i EU-Parlamentet, hvor han afløste partifællen Ole Krarup. Han gav i 2014 stafetten videre til en anden partifælle, Rina Ronja Kari, som ved valget vandt Folkebevægelsens eneste mandat.

57 procent af Enhedslistens medlemmer stemte ved en nylig urafstemning ja til at opstille selvstændigt til EU-Parlamentet, mens knap 35 procent stemte imod. Søndag afgør Enhedslistens årsmøde i Høje Gladsaxe, om partiet skal gå selv.

Enhedslisten er kollektivt medlem af Folkebevægelsen og skal fortsætte samarbejdet, mener Søren Søndergaard.

Partiets nye politiske ordfører, Pernille Skipper, støtter stærkt, at Enhedslisten opstiller selv.

- Det gør hun. Det gjorde den forrige også. Nogle folketingspolitikere gør det, og andre mener, at vi udelukkende skal satse på Folkebevægelsen. Det ville kun være bekymrende, hvis vi var rygende uenige om EU, påpeger Søren Søndergaard.

- Men vi får næsten en enstemmig vedtagelse af vores EU-linje med en meget bred opbakning. Så er der et taktisk spørgsmål om, hvordan vi omsætter det til fleste muligt stemmer på valgdagen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip