Røde Kors: EU's flygtningeplan er et lille skridt på vejen

Op mod 950 migranter var ifølge øjenvidner om bord på den båd, der natten til søndag kæntrede ud for Libyens kyst på vej mod Italien, og omkring 800 mennesker er druknet.

Mandag fremlagde EU-Kommissionen så en plan med 10 punkter for, hvad unionen kan gøre for at sikre en bedre håndtering af migranter, der sætter ud på Middelhavet i synkefærdige skibe.

Kommissionen lægger blandt andet op til at sende flere penge, mere udstyr og flere folk til EU-operationerne i Middelhavet - Triton nær Italien og Poseidon nær Grækenland. Derudover skal EU finde og destruere skibe, menneskesmuglerne påtænker at anvende.

Og desuden foreslår kommissionen et frivilligt pilotprojekt for hele EU for genbosættelse med tilbud om - i første omgang - 5000 pladser til personer med behov for beskyttelse.

Fra Dansk Røde Kors lyder der anerkendelse af, at EU tager hul på, hvad generalsekretær Anders Ladekarl kalder vigtige diskussioner.

- Det er et lille skridt i den rigtige retning, hvor vi havde behov for et ordentligt spring, men lad os håbe man tager springet på et senere tidspunkt, siger Anders Ladekarl til Ritzau.

Ifølge Dansk Røde Kors er der imidlertid behov for en langt større indsats i de konfliktplagede områder, der grænser op til Middelhavet, hvis flygtningestrømmene skal bremses.

- Den nuværende indsats er simpelthen totalt underfinansieret, Folk får kun halvdelen af den mad, de har brug for. De har langt fra tilstrækkelig adgang til medicin og lægehjælp, siger han.

Også Folkekirkens Nødhjælp kalder EU-planen et skridt i den rigtige retning.

- Det er positivt, at EU reagerer på det akutte behov her og nu. Men det er lappeløsninger i forhold til de grundlæggende problemer, siger generalsekretær Birgitte Qvist-Sørensen i en pressemeddelelse.

- EU kan ødelægge nok så mange skibe, men det fjerner ikke årsagen til, at folk flygter og risikerer deres liv, tilføjer hun.

/ritzau/

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip