Røde Kors: Gazas indbyggere mangler vand

Siden Israel indledte en offensiv mod Hamas for knap en uge siden, har de israelske luftbombardementer ødelagt flere centrale vand- og elledninger i den Hamas-kontrollerede Gazastribe. Samtidig er hospitalerne i området kommet under stort pres.

- Det er en humanitær krise, fordi der er så store udfordringer i forhold til rent drikkevand og kapacitet på hospitalerne, siger generalsekretær for Dansk Røde Kors, Anders Ladekarl, til Ritzau.

Den høje befolkningstæthed i Gazastriben, der på et areal på 360 kvadratkilometer har cirka 1,4 millioner indbyggere, er også en af grundene til, at vandforsyningen er Dansk Røde Kors' hovedfokus sammen med sundhedsvæsnet.

- Vi forsøger løbende at reparere nogle af de vandledninger, der bliver ødelagt, for at genoprette vandforsyningen. Men det er et kæmpe problem, at folk ikke har adgang til rent drikkevand i et område, der er så tæt befolket som her, siger generalsekretæren og fortsætter:

- Man kan også frygte, at der kommer vandbårne sygdomme, hvis folk i længere tid ikke har adgang til rent drikkevand.

Ifølge et tweet fra Den internationale Røde Kors Komité (ICRC) i Israel søndag er en rørledning, som leverer vand til 19.000 indbyggere i byen Beit Hanoun, blevet repareret.

Et andet tweet fortæller, at vandledningen i Beit Hanoun var den tredje rørledning på tre dage, som ICRC har ordnet.

Men det er ikke kun vandforsyningen, der er et problem i Gaza. Sundhedsvæsnet er også kommet under kolossalt pres efter de mange bombardementer, fortæller Anders Ladekarl.

- Situationen er vanskelig i den forstand, at der er gentagne bombardementer. Folk har svært ved at finde steder at flygte hen, og der er pres på hospitalerne på grund af de mange sårede, siger han.

- Antallet af sårede overstiger den kapacitet, som hospitalerne har. Det vil sige, at folk kan dø af ikke at blive behandlet, fordi der simpelthen ikke er plads og kapacitet på hospitalerne.

Mandag eftermiddag er antallet af dræbte i Gaza ifølge de internationale nyhedsbureauer nået op over 170, hvoraf de fleste er civile. Samtidig meldes flere end 1200 mennesker såret.

/ritzau/

 

Dagens Gossip