Røde partier: Løkke har glemt grøn omstilling i 2025-plan

admin

425 uger siden

|

26/05/2016

Dagens topnyheder

Det er direktørernes forudsigelige vagtparade.

Sådan beskriver rød bloks næststørste parti, Enhedslisten, statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) to dage lange Marienborgmøde. En kritik, der bakkes op af Alternativet og SF.

Alle tre partier mener, at Løkke med sin "ensidige fokus" på øget produktivitet og materiel velstand vil få store blinde pletter i den 2025-plan, som han fremlægger efter sommerferien.

- Regeringen har formentlig allerede en plan.

- Så inviterer de en masse økonomer og direktører, som er nogenlunde enige med dem. Og bagefter går de så ud og siger, nej sikke nogle gode idéer. Jeg ser det lidt som en paradeforestilling, siger Enhedslistens finansordfører, Pelle Dragsted.

Han mener, at Danmark allerede har gennemført "utallige" reformer af den type, som Løkke bygger op til. Klarest står reformerne af efterløn og dagpenge, men også kontanthjælp, SU og førtidspension har fået en tur de senere år.

- Er væksten så blevet højere eller lavere, i forhold til før vi lavede reformerne? Nej, den er blevet lavere. Det er paradoksalt, at man har gennemført en politik, som ikke har virket, og nu skal vi have endnu mere af den, siger Pelle Dragsted.

Han sætter ligesom Alternativet og SF et helt fundamentalt spørgsmålstegn ved Løkkes fokus på, at danske familier også om ti og femten år skal kunne købe lige så mange ting som borgerne i nabolandene.

- Hvilken pris er vi som danskere villige til at betale for en marginal højere vækst? Hvis det betyder, at vi skal arbejde 40 timer om ugen eller gå senere på pension, er vi så villige til at betale den pris? Den diskussion er fuldstændigt fraværende.

Alternativets finansordfører, Josephine Fock, glæder sig over, at også iværksættere har været inviteret med på Marienborg. Men hun er skuffet over, at bæredygtighed ikke er en del af diskussionen om produktivitet.

- Kloden skal kunne holde til det. Derfor er det kun bæredygtig produktivitet, der tæller. Det andet er, at når fokus er på vækst, så må vi tale om, hvorvidt det kun er materiel vækst, der tæller, eller om vi ikke skal se på vores vækst som mennesker, siger Josephine Fock.

Hun fremhæver et indlæg fra formanden for World Economic Forum USA, Jim Hagemann Snabe, som ifølge Josephine Fock lægger op til, at vi skal til at bo og arbejde på en helt anden og mere grøn møde.

- Skal vi med på det tog, så skal vi tænke på en helt anden måde. Det bliver det land, der har den billigste energi, som laver løsningerne, siger Josephine Fock.

SF's Lisbeth Beck Poulsen kalder det "torskedumt", at den grønne omstilling ikke blev taget mere op på Marienborg:

- Jeg synes, der er nogle store blinde pletter her. Hvordan forholder vi os til, at klimaforandringerne kommer til at ramme os alle sammen? Det bliver nærmest ikke tænkt ind.

- Der er også rigtig mange mennesker på kanten af arbejdsmarkedet, som gerne vil ind, hvis vilkårene er til det. Men her bliver talt til eliten, hvor globaliseringen er en gave.

- Hvis man virkelig vil løfte hele befolkningen, så skal man lukke mennesker ind, som har svært ved det meget firkantede arbejdsmarked, vi har i dag, siger hun.

/ritzau/