Rødhårede har mere skræk for tandlæger end andre

Skrevet af Aller Media

|

01/09/2013

Dagens topnyheder

Den røde hårfarve skyldes en mutation i et gen kaldet MC1R.

Det er ikke farligt som sådan, men der er visse lidelser, som rødhårede ifølge undersøgelser er mere udsatte for end resten af befolkningen, skriver LiveScience.com.

Her har man samlet en række tidligere undersøgelser, der viser, hvad folk med rødt hår er mere disponerede for end andre.

Her er fem kræftsymptomer, kvinder ikke tænker over, på Q.dk

1) Tandlægeskræk og lav smertetærskel

Flere tidligere undersøgelser har vist, at personer med rødt hår har en lavere smertetærskel end andre.

En undersøgelse fra 2004 viste således, at rødhårede skal bruge mere bedøvelsesmiddel hos tandlægen for at holde smerten fra døren.

MC1R-genet er i familie med en række receptorer som er knyttet til opfattelsen af smerte i hjernen, så det kan måske forklare sammenhængen.

Desuden viste en anden undersøgelse fra 2009, at rødhårede er markant mere bange for at gå til tandlægen end andre, og de var mere end dobbelt så tilbøjelige til helt at undgå tandlægebesøg.

2) Øget risiko for Parkinsons sygdom

I en undersøgelse fra 2009 havde forskerne fulgt 130.000 personer gennem 16 år og fandt ud af, at folk med rødt hår havde næsten dobbelt så stor risiko for at udvikle Parkinsons sygdom som sorthårede personer.

Også lyshårede havde en større risiko, men dog ikke så stor som de rødhårede.

3) Øget risiko for hudkræft

Da rødhårede oftest har en meget lys hud, så er de mere udsatte for at udvikle hudkræft af ophold i solen.

Undersøgelsen viser også, at pga. genmutationen, så har kroppen svært ved at beskytte huden mod en uheldig celleudvikling, når den udsættes for Uv-stråling.

Undersøgelsen er blevet lavet på mus og skal derfor bekræftes gennem yderligere undersøgelser på mennesker, men forskerne mener, at resultatet vi være lignende.

Er du i overgangsalderen? Her er syv klassiske symptomer på Soendag.dk

4) Øget risiko for endometriose

Endometriose er en lidelse, der rammer kvinder, og som sidder i vævet i underlivet. Den kan være meget smertefuld og give en uregelmæssig cyklus og dermed besvær med at få børn.

En undersøgelse fra 2006 af over 90.000 kvinder mellem 25-42 viste, at rødhårede fertile kvinder havde en 30 procent øget risiko for at udvikle endometriose.

5) Har oftere modermærker

I en undersøgelse fra 2012 konkluderede forskerne, at rødhårede var mere tilbøjelige til at være født med modermærker kaldet kongenitte nævi. Disse modermærker kan være store og dække helt op til 80 procent af kroppen.

Men en af forskerne bag undersøgelsen, Veronica Kinsler fra Great Ormond Street Hospital, London, fastslår, at modermærker, der fylder ualmindeligt meget er stadigt er meget sjældne.

Så man skal ikke være bekymret for at få et rødhåret barn med en gigant-modermærke, beroliger hun.     

Lisbeth Madsen, NewsDesk, Aller Media