Roskilde: Paranoid stadionrock er torsdags hovednavn

02/07/2015 14:01

admin

Nyheder

Mest læste i dag

Det er tre gamle bekendte af Roskilde Festival, som torsdag aften står på Orange Scene, mens aften bliver til nat.

Matthew Bellamy, Christopher Wolstenholme og Dominic Howard, i treenighed kendt som Muse, spiller deres femte koncert på festivalen, og for tredje gang i træk sker det på den absolutte hovedscene.

Bandet, som blev dannet i 1994 i sydvestengelske by Teignmouth, spillede første gang på festivalen i år 2000 i kølvandet på debutpladen "Showbiz", der udkom året før.

Det var før bandets egentlige gennembrud, som kom med opfølgeren "Origin of Symmetry", hvorefter karrieren tog fart op gennem 00'erne.

Sangtitler som "Apocalypse Please", "Unsustainable" og "Uprising" vidner om, at gruppens tekstunivers tager sit udspring i et dystert og mistroisk verdenssyn.

Korruption, overvågning og en klode, der er på randen af kollaps, går igen i Orwell'ske fortællinger om den lille mands kamp mod systemet og kapitalismens ondskab.

Musikalsk bevæger trioen sig også på de helt høje nagler.

Tunge, forvrængede guitarriffs, komplicerede klaverfigurer, boblende synthesizere og poppede omkvæd skaber et lydbillede, der afsøger såvel det ekstreme som det teatralske, og som gør Muse til et band, der deler vandene.

Men selvom kritikere finder bandet opblæst, selvhøjtideligt og hysterisk, har en voksende fanskare sendt Muse op i den superliga af stadionrocknavne, som bliver stadigt tyndere befolket.

Da Wembley Stadium var genopbygget i 2007 spillede bandet to udsolgte koncerter på arenaen, og i kølvandet på udgivelsen af konceptalbummet "The Resistance" i 2009 havde bandets danske publikum nået et omfang, så Muse blev hyret til at spille i Parken.

Det var under samme turné, at bandet sidst besøgte Roskilde Festival. Siden har bandet begået to albumudgivelser, hvor af den seneste, "Drones", kun har en lille måned på banen.

Dermed er der masser af nyt materiale at spæde op med, når Muse torsdag aften endnu engang skal forsøge at leve op til deres rygte som et af verdens bedste livebands.

/ritzau/