Rumænere boede tre år på altan: Par dømt for udnyttelse

Et rumænsk ægtepar boede i tre år på en altan i Helsingør, mens de udførte rengøringsarbejde i næsten døgndrift for en beskeden løn på 3000 kroner om måneden.

Et serbisk arbejdsgiverpar er tirsdag idømt fængsels- og bødestraf ved Retten i Helsingør for åger af særlig grov beskaffenhed.

Den 41-årige serbiske mand skal to år i fængsel, betale en bøde på 275.000 kroner og er betinget udvist af landet. Den 44-årige kvindelige makker skal et år og seks måneder i fængsel, betale 115.000 kroner i bøde og er også betinget udvist.

Sammen skal det serbiske par betale 500.000 kroner til hver af de to rumænere, som de nu er dømt for at udnytte på det groveste.

Transporten til Danmark var betalt af det serbiske arbejdsgiverpar, men blev fratrukket rumænernes løn. Bortset fra lønnen, så var det rumænske par rent faktisk tilfredse med forholdene på altanen.

- Vi sov på altanen. Vi havde et sted, vi kunne sove, og vi havde et lille bord. Vi var tilfredse med det, og det var ikke koldt om vinteren, sagde manden via en tolk.

Efter en del af deres treårige periode i Helsingør forlangte de at få 700 kroner mere om måneden, hvilket det serbiske par efterkom. Lønnen blev udbetalt kontant.

Manden forklarer, at parret har gjort rent på både et museum, hospitaler, diverse institutioner og i private lejligheder under tiden i Danmark.

I løbet af den første tid i Danmark så en typisk arbejdsdag sådan ud:

I private lejligheder gjorde de rent fra klokken 6 om morgenen til klokken 18. Herefter var der en times pause, inden parret gjorde rent på tre skoler i tidsrummet 19 til 01.

I alt blev de to snydt for 850.000 kroner, vurderer politiet. I stedet havnede pengene i de tiltaltes private firmaer, der fungerede som underleverandører til rengøringsgiganten Forenede Service, lyder det.

Rumænerne kom i arbejde direkte efter ankomsten til Danmark i maj 2009.

Det serbiske par var også tiltalt for dokumentfalsk, skattesvig og socialt bedrageri.

/ritzau/

 

Dagens Gossip