Rumfartsulykke: Nedstignings-funktion startede for tidligt

Efterforskningen af en rumfartsulykke i sidste uge i Mojave-ørkenen under en testflyvning nord for Los Angeles i Californien tyder på, at den såkaldte "feathering"-funktion, der hjælper rumskibet med at indtræde i atmosfæren, satte i gang for tidligt.

Det siger den fungerende formand for USA's National Transportation Safety Board (NTSB), Christopher Hart, på et pressemøde sent søndag aften lokal tid.

Ulykken kostede en pilot livet, mens en anden pådrog sig alvorlige skader.

Christopher Hart understreger dog, at funktionsfejlen ikke er ensbetydende med, at den er årsag til ulykken. Efterforskningen er på et meget tidligt stadie, siger den fungerende formand for NTSB.

- Der venter en efterforskning på flere måneder, siger Christopher Hart.

Efterforskerne fra NTSB oplyser endvidere, at rumskibets motor og de såkaldte propel-tanke synes at være intakte, og det indikerer, at der ikke er sket en eksplosion på rumskibet.

Søndag hævdede den hollandske sikkerhedsekspert i raketvidenskab Carolynne Campbell at Virgin Galactic, der stod bag opsendelsen af et rumfartøj i fredags, har ignoreret flere sikkerhedsadvarsler gennem de seneste år.

Virgin er grundlagt af den excentriske iværksætter Richard Branson.

Carolynne Campbell sagde blandt andet, at der er udstedt flere advarsler til Virgin siden 2007, da tre ingeniører døde under afprøvning af en raket på jorden.

- Jeg sendte papirer til forskellige mennesker ved Virgin Galactic i 2009, og de blev ignoreret, sagde hun.

På længere sigt er det meningen, at Virgin Galactic vil tilbyde almindelige mennesker en flyvetur ud i rummet. Omkring 800 mennesker har allerede reserveret pladser og betalt et depositum på op mod 250.000 dollar (knap 1,5 millioner kroner) per billet.

/ritzau/Reuters/

 

Dagens Gossip