Rumkapsel når frem til Den Internationale Rumstation

Rumkapslen Soyuz-TMA16M har natten til lørdag koblet sig sammen med Den Internationale Rumstation, ISS, efter en seks timer lang rejse fra Kasakhstan.

Det oplyser det amerikanske rumagentur, Nasa.

Om bord i rumkapslen var to russiske kosmonauter og en amerikansk astronaut. Kosmonaut Mikhail Kornjenko og astronaut Scott Kelly skal tilbringe de næste 342 dage sammen på rumstationen.

Det vil være den længste periode, at en amerikansk astronaut har opholdt sig i rummet, hvis missionen forløber som planlagt.

Det tredje besætningsmedlem, russeren Gennadij Padalka, skal kun opholde sig de sædvanlige seks måneder på ISS. Til gengæld slår han rekorden for samlet set at have tilbragt længst tid i rummet, når han til september returnerer til Jorden.

Så vil han have tilbragt 878 dage i rummet svarende til næsten to et halvt år.

Det lange ophold for den 51-årige Scott Kelly og den 54-årige Mikhail Kornjenko skal give rumforskningen svar på, hvordan et år i rummet påvirker den menneskelige krop.

USA og andre rumfartsnationer planlægger på sigt at sende folk på langvarige rummissioner mod blandt andet Mars, og derfor er det vigtig at vide, hvordan kroppen reagerer på langvarige ophold uden tyngdekraft.

Ophold i rummet svækker typisk muskler og knogler, påvirker det kardiovaskulære system og svækker immunforsvaret.

Det er imidlertid kun amerikanerne, som med denne mission flytter grænser.

Russiske kosmonauter tilbragte op til 14 måneder på rumstationen Mir i 1990'erne.

Rusland bekræftede i februar, at man vil fortsætte samarbejdet og partnerskabet om Den Internationale Rumstation med USA til 2024.

Soyuz-TMA16M blev fredag affyret fra Kasakhstan fredag aften, og den nåede ISS 418 kilometer over Jorden uden forsinkelser.

/ritzau/

.

Dagens Gossip