Rumsonden Maven er gået i kredsløb omkring Mars

Den amerikanske rumsonde Maven er efter en 10 måneder lang rejse nået frem til Mars og er gået i kredsløb om den røde planet. Det oplyser rumfartsorganisationen Nasa.

Mars Atmosphere and Volatile Evolution, som er sondens fulde navn, skal måle og studere Mars' atmosfære, så forskere på Jorden kan finde ud af, hvordan planeten har ændret sig gennem tiden. Det skal give en bredere forståelse af Mars' klimatiske historie.

- Det er den første rummission, der er dedikeret og øremærket til at studere Mars' atmosfære. Tidligere rumsonder har også kikket på Mars' atmosfære, men Maven er simpelthen dedikeret kun til det og ikke til at studere andre ting, siger astrofysiker Michael-Linden Vørnle, DTU Space.

Den ubemandede sonde er ankommet til planlagt tid efter at have tilbagelagt 711 millioner kilometer.

Maven-missionen skal undersøge, hvordan helt op mod 99 procent af Mars' atmosfære gennem tiden er blæst ud i rummet af solvinden. For flere milliarder år siden havde Mars en meget tæt atmosfære, der gjorde eksistensen af flydende vand på planetens overflade mulig.

- Der findes forskellige teorier for det, og man vil have flere brikker til puslespillet, der beskriver Mars' udvikling, siger Michael Linden-Vørnle og fortsætter:

- I sidste ende handler alle undersøgelserne - både de klimatiske og de geologiske - om, hvor egnet har Mars været til en eller anden form for liv på et eller andet tidspunkt i planetens historie.

I forvejen er tre andre operative rumsonder i kredsløb om Mars: Odyssey (2001), Mars Express (2003) og Mars Reconnaissance Orbiter (2006).

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip