Rusland lader OSCE overvåge to grænseposter

14/07/2014 18:35

admin

Nyheder

Mest læste i dag

Rusland har inviteret observatører fra Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE) til at overvåge to grænseposter på grænsen til Ukraine, siger det russiske udenrigsministerium ifølge Reuters.

- I forbindelse med den forværrede situation i regionen, hvor Kijev gennemfører en militæroperation i det sydøstlige Ukraine, har den russiske side for at vise velvilje og uden at vente på en våbenhvile inviteret observatører fra OSCE til grænseposter på grænsen, siger ministeriet i en udtalelse.

Det drejer sig ifølge ministeriet om grænseposterne Gukovo og Donetsk, skriver det franske nyhedsbureau AFP.

Der er vel at mærke tale om en lille russisk grænseby ved navn Donetsk - ikke den større østukrainske by af samme navn, som er en af de prorussiske separatisters sidste højborge.

EU og USA har i den seneste tid lagt pres på Rusland. De kræver, at Moskva tydeligt tager afstand fra de prorussiske separatisters handlinger i det østlige Ukraine, hvor de kæmper mod centralstyrets tropper og har indtaget en række byer.

Rusland er desuden blevet beskyldt for at bevæbne oprørerne og for at lade russere, der ønsker at kæmpe side om side med separatisterne, krydse grænsen.

Mandag siger en officer fra Nato imidlertid, at Rusland er ved at opruste nær grænsen til Ukraine, og at et sted mellem 10.000 og 12.000 soldater står klar.

Det sker efter, at russerne tidligere på året trak størstedelen af landets 40.000 tropper tilbage fra grænseregionen. I midten af juni skal så få som 1000 mand have opholdt sig i området.

Siden da er tallet dog steget, forklarer officeren, som udtaler sig på betingelse af anonymitet.

- Vores nuværende vurdering er, at mellem 10.000 og 12.000 tropper er i området. I løbet af den sidste uge alene har vi set flere militærenheder rykke ind i grænseregionen, siger officeren.

/ritzau/Reuters