Rusland: Nato udnytter krise til at styrke alliance

Det russiske udenrigsministerium siger, at Nato forsøger at bruge krisen omkring Ukraine som en form for kampråb, der har til formål at få den vestlige alliance til at virke mere tiltrækkende.

Udenrigsministeriet i Moskva siger, at Natos generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen, har fremsat konfrontatoriske udtalelser ved at kræve de russiske styrker trukket væk fra grænseområdet til Ukraine og true med, at det vil få følger, hvis de intervenerer.

- Han har ikke har haft nogen konstruktiv dagsorden at byde på i forbindelse med Ukraine i de seneste måneder. I stedet gør han ustabiliteten i regionen værre, hedder det i en russisk erklæring, der fortsætter:

- De konstante beskyldninger mod os fra Natos generalsekretær overbeviser os om, at alliancen forsøger at bruge en imaginær trussel mod Natolande til at øge efterspørgslen efter alliancen i det 21. århundrede.

Nato har suspenderet alle former for praktisk civilt og militært samarbejde med Rusland.

Fogh Rasmussen, siger, at situationen i det østlige Ukraine er stærkt bekymrende, og han opfordrer Rusland til trække sine styrker væk fra grænsen til nabolandet.

Fogh Rasmussen understregede på et møde i Paris i denne uge, at Rusland er nødt til at trække "titusinder af soldater", der står opmarcheret ved Ukraines grænse, tilbage.

Nato-landene, deriblandt USA, kan komme til at sende soldater til Østeuropa som svar på Ruslands annektering af Krim, siger den vestlige alliances øverste militære leder.

General Philip Breedlove har fået til opgave at fremlægge en plan for, hvordan forsvarsalliancen skal sikre grænser til Rusland med Nato i ryggen.

Planen skal fremlægges senest tirsdag, skriver nyhedsbureauet AP.

Breedlove siger til nyhedsbureauet, at han ikke vil udelukke noget medlemsland fra at være involveret i projektet - heller ikke USA.

- Vi ser nu på en kombination af land- og luftstyrker samt maritim kapacitet, som vil være en tryghed for vore medlemslande i øst, siger generalen.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip