Rusland og Ukraine nærmer sig aftale om konvoj

Det begynder at se ud til, at Ukraine og Rusland kan enes om at lade en omstridt nødhjælpskonvoj rulle ind over grænsen til det østlige Ukraine.

Lørdag blev de to lande enige om en procedure, der vil lade konvojen krydse den ukrainske grænse, oplyser en leder i Den Internationale Røde Kors Komité (ICRC).

- De to regeringer nåede frem til, hvordan man kan gå videre med inspektionen af konvojens indhold og klargøringen af den, siger Pascal Cuttat, der repræsenterer Røde Kors i Rusland.

Ifølge det russiske nyhedsbureau Itar-Tass har den ukrainske regering anerkendt konvojen som nødhjælp. Styret i Kijev samt store dele af Vesten har mistænkt den russiske konvoj for at være en slags trojansk hest, der gemmer våben til oprørerne i Østukraine.

Røde Kors mangler dog fortsat sikkerhedsgarantier, før organisationen vil være med til at bringe nødhjælpen ind i Ukraine, skriver nyhedsbureauet AFP.

I en samtale med USA's vicepræsident, Joe Biden, har den ukrainske præsident, Petro Porosjenko, lørdag sagt, at prorussiske separatister endnu ikke har givet tilsagn om sikker passage til nødhjælpskonvojen gennem oprørskontrolleret territorium.

Imens presser det russiske udenrigsministerium på for at få nødhjælpen ind i det østlige Ukraine, hvor områder i dagevis har været uden vand og strøm.

Ifølge AFP-journalister ved grænsen kunne der lørdag aften høres brag på den ukrainske side. På den russiske side af grænsen har journalisterne set russisk militærudstyr køre rundt.

Vesten har gennem længere tid anklaget Rusland for at støtte oprørerne i Ukraine. Anklager som russerne har benægtet.

Lørdag sagde den selvudråbte premierminister og oprørsleder i Donetsk, Alexander Sakhartjenk, dog, at 150 militære køretøjer og 1200 mænd med fire måneders militærtræning i Rusland på cv'et skulle være på vej til Ukraine.

/ritzau/AFP