Rusland om ukrainsk våbenhvile: Det er et ultimatum

Våbenhvilen i det østlige Ukraine, som den ukrainske præsident Petro Porosjenko erklærede fredag aften, er ikke et tilbud om fred. Det er et ultimatum.

Sådan lyder reaktionen ifølge flere russiske nyhedsbureauer fra Kreml om den midlertidige ensidige våbenhvile, der ifølge nyhedsbureauet dpa træder i kraft fredag aften klokken 21 og varer indtil fredag den 27. juni klokken 10.

- Desværre viser den første analyse, at det ikke er en invitation til fred og forhandlinger, men det er et ultimatum for militser i det sydøstlige Ukraine til at aflevere deres våben, siger en pressetalsmand fra Kreml ifølge de russiske nyhedsbureauer.

Samtidig forlanger den russiske regering en undskyldning fra Ukraine i forbindelse med et skyderi fredag aften ved en kontrolpost på grænsen mellem de to lande, hvor en russisk tolder blev såret af skud.

- Rusland venter på en forklaring og en undskyldning i denne sag, siger pressetalsmanden.

Præsident Porosjenko siger i en meddelelse fra det ukrainske indenrigsministerium, at de ukrainske regeringssoldater i løbet af den næste uge kun vil åbne ild mod de prorussiske separatister i det østlige Ukraine, hvis de selv bliver beskudt.

De seneste dage har været blandt de blodigste i konflikten mellem separatister og ukrainske sikkerhedsstyrker.

Og ifølge USA er der angiveligt tegn på, at Rusland er i færd med at flytte militært udstyr til den ukrainske grænse, der i så fald formentlig er til de prorussiske separatister i det østlige Ukraine.

Amerikanske efterretninger tyder således åbenbart på, at Rusland forbereder at sende kampvogne mod grænsen til Ukraine. Det siger talskvinde Jen Psaki fra det amerikanske udenrigsministerium.

- Vi har også informationer, der viser, at Rusland har samlet artilleri ved et militært anlæg i det sydvestlige Rusland. Heriblandt en type artilleri, som ukrainske styrker bruger, men som russerne ikke længere benytter, siger Jen Psaki.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip