Rusland skærper gældskrav til Ukraine og kræver IMF-penge

Kort efter offentliggørelsen af en rapport, der indirekte giver Rusland medskyld for nedskydningen af et passagerfly over Ukraine i 2014, sender regeringen i Moskva et kontant krav til den tidligere sovjetrepublik - og til Vesten.

Den russiske præsident, Vladimir Putin, mener, at Den Internationale Valutafond (IMF) bør låne Ukraine tre milliarder dollar, så landet kan betale en gældspost til Rusland.

Alle er ifølge Putin klar over, at Rusland bidrager til Ukraines kredit gennem IMF.

- Så vidt jeg forstår, fortsætter vort bidrag til IMF, og vi suspenderer ikke kreditten til Ukraine gennem IMF, siger Putin.

Hvis ikke Ukraine betaler denne gæld inden december, vil Rusland betragte det som en misligholdelse af låneaftalen, siger finansminister Anton Siluanov.

Finansministeren siger, at Rusland vil gå til den internationale voldgiftsret og IMF, hvis ikke Ukraine efterlever aftalen.

Ukraine og Rusland har i årevis været i konflikt om gæld, og russerne har flere gange tidligere lukket for gassen til Ukraine, når det er spidset til.

Ukraine ønsker at blive helt uafhængig af russisk gas, hvilket de europæiske lande forsøger at bidrage til. Flere store lande i Europa importerer også gas fra Rusland.

En hollandsk havarikommission offentliggjorde tirsdag en længe ventet rapport om nedskydningen af det malaysiske passagerfly på rute MH17 over Ukraine i 2014.

Rapporten konkluderer, at flyet blev skudt ned af et missil fremstillet i Rusland, og det blev affyret fra et område, der kontrolleres af prorussiske separatister, som ifølge Vesten støttes og delvist styres fra Rusland.

Rapporten tager ikke stilling til skyldsspørgsmålet, men Rusland afviser konklusionerne som partiske.

/ritzau/

 

Dagens Gossip