Rusland skal betale milliarder til Yukos-aktionærer

Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, ECHR, dømmer Rusland til at betale 1,9 milliarder euro i kompensation til en gruppe tidligere aktionærer i det opløste russiske olieselskab Yukos, skriver Reuters.

Det sker, efter at Den Internationale Voldgiftsdomstol i Haag i mandags dømte Rusland til at betale cirka 50 milliarder dollar i erstatning.

Menneskerettighedsdomstolen tilføjer, at Rusland også skal betale cirka 300.000 euro i sagsomkostninger.

Yukos blev dannet i 1993 som et statsligt olieselskab, men var blandt de selskaber, der kom på private hænder i det økonomiske kaos, som fulgte efter opløsningen af Sovjetunionen.

Yukos' ejer, Mikhail Khodorkovskij, blev anholdt i 2003 og fængslet på anklager om at have svindlet staten for enorme skattebeløb. I 2006 blev Yukos tvangsopløst og de resterende værdier overført til staten.

Mikhail Khodorkovskij blev i december benådet af sin tidligere politiske rival, den russiske præsident Vladimir Putin, og han blev kort efter løsladt. Han er nu bosat i Schweiz.

Ifølge kendelsen har Rusland 180 dage til at betale erstatning til de tidligere aktionærer, før der løber renter på beløbet.

Den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov, sagde mandag, at man højst sandsynligt vil anke kendelsen, hvilket betyder, at de tidligere Yukos-aktionærer nok skal ud i endnu en retssag, før de eventuelt får tilkendt erstatning for deres tab.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip