Rusland slår igen mod vestlige sanktioner

Rusland har torsdag forbudt import af soja fra Ukraine og overvejer at indføre restriktioner mod græsk frugt og amerikansk fjerkræ i løbet af den kommende uge, skriver russiske nyhedsbureauer.

Tiltaget er efter alt at dømme et svar på en række sanktioner fra EU og USA, der ønsker at straffe russerne for deres opførsel i forbindelse med krisen i Ukraine.

Det vil i så fald ikke være Ruslands første svar på Vestens forsøg på at vise, hvad der er rigtig og forkert. Onsdag gik det for eksempel ud over polsk frugt og grønt.

- Vi taler faktisk om stort set alle slags grøntsager og frugter, sagde Aleksej Aleksejenko, talsmand for den russiske landbrugsstyrelse Rosselkhosnadsor, ifølge nyhedsbureauet AFP.

Aleksejenko sagde, at Polen gentagne gange har forbrudt sig mod Ruslands sanitære normer. Han afviste, at importforbuddet har afsæt i politiske forhold.

Ruslands proklamerede forbud mod ukrainsk soja kommer efter, at russerne tidligere har forbudt import af mælkeprodukter og juice fra det krigsplagede land.

Sidste år eksporterede Ukraine 1,2 millioner ton soja, hvoraf 141.000 ton gik til Rusland.

Hvis Grækenlands frugt rammes af russiske restriktioner, vil det uden tvivl også kunne mærkes i det fattige land, der sidste år eksporterede frugt til Rusland til en værdi af 180 millioner euro.

EU vil indføre embargo på våbenhandel og stoppe eksport af udstyr, der kan bruges både civilt og militært.

Desuden indskrænkes Ruslands adgang til udstyr til olieindustrien, ligesom adgangen til de finansielle markeder begrænses.

I Rusland sagde viceudenrigsminister Grigorij Karasin onsdag til avisen Kommersant, at det er "nytteløst at tale til Rusland på sanktionernes sprog".

- Sanktioner kan hjælpe os til at stå sammen og gøre Ruslands økonomi stærkere og give os et sundere samfund uden illusioner, sagde han.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip