Rusland stopper import af fødevarer fra EU og USA

Rusland sætter hårdt mod hårdt over for de lande, der har indført sanktioner mod landet i kølvandet på krisen mellem Rusland og Ukraine.

Premierminister Dmitrij Medvedev siger torsdag, at Rusland vil stoppe import af en lang række fødevarer, herunder frugt, grønt, kød, fisk, mælk og mejeriprodukter fra USA og EU, Australien, Canada og Norge. Det skriver Reuters.

Læs også: Disse varer rammes af russisk embargo

- Rusland introducerer et fuldt embargo mod oksekød, svinekød, frugt og grønt-produkter, fjerkræ, fisk, ost, mælk og mejeriprodukter fra EU, USA, Australien, Canada og Norge, siger Medvedev i en tv-transmitteret tale.

Beslutningen kommer, efter at Ruslands præsident, Vladimir Putin, onsdag udstedte et dekret til sin regering om at forbyde eller begrænse import af fødevarer fra de lande, der har indført sanktioner mod Rusland.

- Der er ikke noget godt ved sanktioner, og det var ikke en let beslutning at tage, men vi blev nødt til at gøre det, siger Medvedev, der tilføjer, at forbuddet foreløbig vil løbe i et år og træder i kraft øjeblikkeligt.

Foruden det omfattende importforbud mod fødevarer siger Medvedev, at regeringen overvejer at forbyde flyselskaber fra EU og USA at foretage transitlandinger i Rusland på deres flyvninger til Asien. Men den beslutning er endnu ikke truffet, understreger han.

- Regeringen er klar til at genoverveje den etårige løbetid, hvis situationen ændrer sig. Vi håbede indtil det sidste, at vores udenlandske partnere ville indse, at vejen med sanktioner er en blindgyde og ikke gavner nogen, siger han.

EU's første sanktioner mod Rusland blev indført i marts og er senere blevet udvidet til at omfatte 95 personer samt 23 organisationer og institutioner.

29. juli meddelte EU, at det var slut med lån til en del russiske banker, stop for eksport af visse former for olieteknologi og en våbenembargo.

Flere europæiske lande har sagt, at russiske sanktioner kan skade deres økonomi. Ifølge tal fra Danmarks Statistik for 2013 udgjorde den danske vareeksport til Rusland sidste år 11,8 milliarder kroner.

Flere økonomer har understreget, at Ruslands sanktioner mod EU vil ramme russiske selskaber og borgere hårdere, end Vesten vil blive ramt.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip