Rusland stopper import af rumænsk oksekød

Rusland har onsdag udvidet sit forbud mod import af en række europæiske fødevarer til nu også at omfatte oksekød og levende kvæg fra Rumænien, skriver Reuters.

Forbuddet er ifølge de russiske myndigheder midlertidigt og skyldes angiveligt et udbrud af kogalskab i Rumænien.

Rusland har allerede forbudt import af juice og mælkeprodukter fra Ukraine, polsk frugt og grønt samt oksekød fra Australien. Derudover vil Rusland muligvis gå efter at ramme frugt fra Grækenland og fjerkræ fra USA, skriver russiske medier.

I alle tilfældene har Rusland afvist, at importrestriktionerne skyldes de sanktioner, som EU har rettet mod flere russiske sektorer og personer.

Til gengæld har de russiske myndigheder onsdag oplyst, at Rusland vil tillade Brasilien at øge sin eksport af kød og mælkeprodukter til Rusland markant.

EU's sanktioner mod Rusland blev indført i marts og er nu udvidet til at omfatte 95 personer samt 23 organisationer og institutioner. 29. juli meddelte EU, at det var slut med lån til en del russiske banker, stop for eksport af visse former for olieteknologi og en våbenembargo.

Flere europæiske lande har sagt, at russiske sanktioner kan skade deres økonomi, men økonomer har samtidig understreget, at Ruslands sanktioner mod EU kan ende med at ramme russiske selskaber og borgere.

Ruslands præsident, Vladimir Putin, bad tirsdag sin regering om at udarbejde en række gengældelsessanktioner, men understregede, at russiske forbrugere ikke må blive ramt.

Det har i russiske medier været nævnt, at Rusland ville forbyde europæiske luftfartsselskaber at overflyve luftrummet over Sibirien, hvilket ville gøre det markant dyrere i brændstof at flyve til flere destinationer i Asien.

Men den nyhed fik straks aktien i det nationale russiske luftfartsselskab til at falde, fordi en stor del af indtægterne kommer fra europæiske selskaber, der betaler Aeroflot for at flyve over Sibirien.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip