Rusland strammer grebet om internettet

Hvis man vil logge på wi-fi på offentlige steder i Rusland, skal man for fremtiden identificere sig selv, før man logger på. Man skal opgive sit fulde navn og pas-informationer. Det har fået russiske internet-bloggere op i det røde felt.

- Det her er præcis så slemt, som det lyder. Måske endda værre. En "big brother" bliver skabt for øjnene af os. Det er et system, som ved hvem, der skrev hvad, hvornår, hvorfra og fra hvilken maskine, skriver den russiske protestleder Aleksej Navalnij på sin blog.

Internetudbydere forpligtes til at beholde data i seks måneder, hvor myndighederne kan kræve dem udleveret. Også virksomheder skal én gang i kvartalet opgive en liste over personer, der har adgang til internettet gennem deres forbindelse.

Rusland har tilføjet kravet om identifikation for at bekæmpe terror, siger regeringskilder til nyhedsbureauet AFP. Informationsminister Nikolaj Nikiforov skriver på sin Twitter-profil, at det ikke er et unormalt tiltag.

- Bruger-identifikation gennem kreditkort, mobilnummer og så videre, når man skal benytte offentligt wi-fi, er en global praksis, skriver han.

Tiltaget kommer efter det russiske parlaments underhus, Dumaen, har besluttet at øge indsatsen for at beskytte sig mod lækage af oplysninger fra myndigheder. Det er blevet kriminelt for offentligt ansatte, at sende informationer gennem ikke statslige servere som gmail.com.

Allerede nu påpeger kritikere en række logistiske udfordringer. Informationsmængden bliver uoverskuelig, ud over at det bliver svært at bekræfte oplysningernes autenticitet. Det anslår en direktør for regeringsaffærer i internet-virksomheden Rambler and Co.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip