Rusland: Vi indleder humanitær mission i Ukraine

En russisk humanitær konvoj skal sendes til det østlige Ukraine i samarbejde med Røde Kors. Det har den russiske præsident, Vladimir Putin, mandag meddelt EU-kommissionsformand, José Manuel Barroso, i en telefonsamtale.

- Det blev meddelt, at Rusland - i samarbejde med repræsentanter fra Den Internationale Røde Kors Komité - sender en humanitær konvoj til Ukraine, lyder det i en pressemeddelelse fra den russiske ledelse i Kreml.

Putins talsmand forsikrer dog, at det russiske militær ikke skal eskortere den humanitære konvoj. Han tilføjer ifølge AFP, at missionen er "aftalt med Kijev".

Dermed ser Rusland ud til at ignorere advarsler fra både Nato og EU om at lancere en mission i Østukraine.

Oplysningen om, at missionen er et samarbejde med Den Internationale Røde Kors Komité, er dog ikke blevet bekræftet af andre end Rusland.

Sidste weekend udstedte Røde Kors en erklæring, hvori organisationen anerkendte modtagelsen af et tilbud fra Rusland om at organisere en humanitær mission.

Flere vestlige lande har siden udtrykt støtte til en sådan fælles international humanitær mission, hvor EU og USA også deltager - men de advarer samtidig mod, at Rusland vil udnytte situationen som skalkeskjul for en militær operation.

- Barroso advarede mod enhver militær aktion i Ukraine under alle former for påskud - inklusiv en humanitær mission, lyder det i en pressemeddelelse fra EU-Kommissionen.

Tidligere mandag advarede Nato's generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen, russerne mod at iværksætte en humanitær mission i Ukraine.

- Vi ser, at russerne udvikler en fortælling og et påskud for en sådan militær operation under dække af en humanitær operation, og vi ser militær oprustning, der kan bruges til en sådan ulovlig militær operation i Ukraine, siger Fogh.

Ifølge det russiske nyhedsbureau Itar-Tass lagde Putin i telefonsamtalen med Barroso vægt på "de katastrofale konsekvenser af den militære operation, som myndighederne i Kijev udfører i de sydøstlige regioner".

Nato vurderer, at Rusland har 20.000 soldater udstationeret ved grænsen til det østlige Ukraine, mens der ifølge det ukrainske militær er tale om 45.000 russiske soldater ved grænsen.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip