Ruslands og Ukraines udenrigsministre mødes i Berlin

Et hastemøde søndag mellem Rusland, Ukraine, Tyskland og Frankrig skal nedtrappe den tilspidsede situation i det østlige Ukraine.

Udenrigsministrene fra de fire lande har sat hinanden stævne i Berlin, og tyske Frank-Walter Steinmeier håber, at mødet vil "sætte en stopper for kampene" i den østlige del af Ukraine og gøre det muligt at få "den akutte og nødvendige nødhjælp" til de berørte områder, oplyser han ifølge den tyske avis Bild.

Blodige kampe og uenighed om en russisk nødhjælpskonvoj har trukket linjerne skarpt op mellem Ukraine og Rusland.

Søndagens møde mellem den ukrainske udenrigsminister, Pavlo Klimkin, og hans russiske kollega, Sergej Lavrov, kan blive et skridt på vejen til at løse krisen.

2100 personer er ifølge AFP blevet dræbt i løbet af de seneste måneders sammenstød mellem Ukraines hær og prorussiske separatister.

I løbet af lørdag kom der små tegn på, at de to lande er ved at nærme sig hinanden i striden om nødhjælpskonvojen fra Moskva.

Rusland og Ukraine er blevet enige om en procedure, der vil lade konvojen krydse den ukrainske grænse, oplyste en leder i Den Internationale Røde Kors Komité (ICRC).

- De to regeringer nåede frem til, hvordan man kan gå videre med inspektionen af konvojens indhold og klargøringen af den, sagde Pascal Cuttat, der repræsenterer Røde Kors i Rusland.

Ifølge det russiske nyhedsbureau Itar-Tass har den ukrainske regering anerkendt konvojen som nødhjælp. Styret i Kijev samt store dele af Vesten har mistænkt den russiske konvoj for at være en slags trojansk hest, der gemmer våben til oprørerne i Østukraine.

Røde Kors mangler dog fortsat sikkerhedsgarantier, før organisationen vil være med til at bringe nødhjælpen ind i Ukraine, skriver nyhedsbureauet AFP.

Vesten har gennem længere tid anklaget Rusland for at støtte oprørerne i Ukraine. Anklager, som russerne har benægtet.

Lørdag sagde den selvudråbte premierminister og oprørsleder i Donetsk, Alexander Sakhartjenk, dog, at 150 militære køretøjer og 1200 mænd med fire måneders militærtræning i Rusland på cv'et skulle være på vej til Ukraine.

/ritzau/AFP