Ruslands opposition gør fælles front efter Nemtsov-drab

To af Ruslands profilerede oppositionspartier har slået pjalterne sammen og planlagt at stille op sammen ved parlamentsvalget i 2016.

Initiativet er det første i retning af en samlet politisk front mod Kreml efter drabet på oppositionslederen Boris Nemtsov tidligere på året.

Kritikere og politiske modstandere af den russiske præsident har sagt, at Putin i sidste ende bærer skylden for drabet på den tidligere vicepremierminister, som blev skudt tæt ved Kreml 27. februar.

Putin har beordret en grundig efterforskning af drabet.

De to partier, som vil stille op sammen ved næste parlamentsvalg, er RPR-Parnas, som Nemtsov var med til at danne, og Fremskridtspartiet - tidligere Folkets Alliance - med Aleksej Navalnij i spidsen.

Oppositionspartierne vil også stille op sammen ved regionsvalg senere på året.

- I denne svære tid opfordrer vi alle folk og alle civile kræfter til at stå sammen, skriver partierne i en erklæring ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Her vil man "tage afstand fra løgne, korruption, aggression, undertrykkelse af økonomiske og civile friheder", og man vil samarbejde om "opbygningen af en demokratisk stat" i Rusland.

Det er ikke første gang, at oppositionen i Rusland tager initiativ til fælles front, men det har ikke båret frugt, da uenighederne tilsyneladende er for store.

Oppositionspartierne, som spænder fra højrefløj til venstrefløj, er ikke enige om meget andet end at vælte Putin.

Flere kritikere af præsident Putin er blevet dømt, og er endt i fængsel, blandt dem oppositionslederen Aleksej Navalnij.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip