Ruslands pengemænd kan nu rammes af EU-sanktioner

To dage efter, at et EU-topmøde i Bruxelles skruede endnu en tand op for retorikken over for Rusland, er det juridiske arbejde fredag eftermiddag kommet på plads for at indføre sanktioner mod en endnu større kreds af russere med forbindelse til krisen i Ukraine.

Stramningen af EU's sanktioner i lyset af konflikten i Ukraine har dog ingen direkte forbindelse til torsdagens formodede nedskydning af et malaysisk passagerfly over Ukraine.

Men kilder i Bruxelles siger, at det seneste døgns udvikling og Ruslands reaktion på flystyrtet over Ukraine meget vel kan få betydning for, i hvor høj grad EU faktisk udnytter den nye mulighed for at straffe de russiske pengemænd.

EU har allerede indført indrejseforbud for 72 navngivne personer i Rusland og Ukraine og indefrosset midler tilhørende samme personer samt to virksomheder.

Kriterierne for, hvem der kan rammes, har hidtil været nøje knyttet til dem, der har været direkte involveret i urolighederne, til beslutninger i relation til Ukraine og Ruslands annektering af Krim-halvøen og personer, som har haft økonomisk gevinst af annekteringen.

Det nye er, at EU's sanktioner nu også kan ramme personer og virksomheder, der er med til at finansiere eller på anden måde yde materiel støtte til handlinger, der underminerer eller truer Ukraines suverænitet, territoriale integritet eller uafhængighed.

Beslutningen træder formelt i kraft lørdag.

Det ventes, at der bliver føjet konkrete navne på sanktionslisten i henhold til de nye kriterier i løbet af næste uge eller i hvert fald senest ved månedsskiftet. Det kan ske allerede på tirsdag, når EU holder udenrigsministermøde.

På ordre fra onsdagens topmøde er EU-embedsmænd også i gang med at forberede en endnu mere omfattende udvidelse af sanktionerne, så de også kan ramme russiske oligarker og Putin-støtter - selv hvis de ikke har været direkte involveret i Ukraine-krisen.

Dén udvidelse sigter mod personer og virksomheder, der "yder aktiv materiel eller økonomisk støtte til russiske beslutningstagere, der er ansvarlige for annekteringen af Krim eller destabiliseringen i det østlige Ukraine".

Det tekniske og juridiske arbejde med at forberede det skridt ventes endnu at tage noget tid.

/ritzau/

 

Dagens Gossip