Russisk avis: Hævn for dansk-tjetjeners død bag drab på russisk oppositionspolitiker

03/03/2015 17:30

Jesper Larsen

Nyheder

Mest læste i dag

Drabet på den russiske oppositionspolitiker Boris Nemtsov, blev muligvis begået af tjetjenere, der ville hævne dansk-tjetjenske Isa Munajevs død i starten af februar, hvor han omkom i kampen om den strategisk vigtige by Debaltseve i Østukraine. 

Den opsigtsvækkende teori bliver fremsat i den russiske avis Izvestia, der er en af Ruslands største.

Avisen citerer flere kilder for, at mistanken retter sig mod, at 'udenlandske kræfter' skulle stå bag drabet, og i den forbindelse er medlemmer af dansk-tjetjenske Isa Munajevs deling i Østukraine mistænkte, fordi de angiveligt vil destabilisere Rusland og hævne drabet på Isa Munajev. 

Men ifølge Flemming Splidsboel, der er ekspert i russiske forhold og lektor ved Københavns Universitet, så er teorien umiddelbart langt ude.

Det er muligvis et spor for efterforskerne, men der er, eller bør være, mange andre spor også, siger Flemming Splidsboel til dagens.dk, og han peger på, at teorien om hævn for dansk-tjetjenske Isa Munajevs død passer den russiske præsident Putin godt.

Man forsøger at frame drabet på dén måde, at det ondsindede antirussiske kræfter, som står bag. Ukraine eller tjetjenerne. Det er et forsøg på at aflede opmærksomheden fra de mulige årsager, som skal findes internt i Rusland, og så en mulighed for Putin faktisk at vinde på dette drab, fortæller Flemming Splidsboel til dagens.dk.

Hvis han kan fremstå handlekraftig og som forsvarer af de russiske interesser, ja så kan han komme styrket og ikke svækket ud af det her, siger Flemming Splidsboel.

Isa Munajev er i Danmark mest kendt som 'boksetræneren fra Birkerød', fordi han brugte sin fritid på at træne lokale unge i boksning i sin hjemby, Birkerød.

Han døde den 1. februar i militær kamp i Østukraine, da han forsøgte at bryde den russisk støttede belejring af den strategisk vigtige by Debaltseve, hvor mange ukrainske soldater var fanget.

Efterfølgende var den ukrainske leder af bataljonen 'Donbas' og medlem af det ukrainske parlament, Semen Semenchenko, ude i offentligheden og hylde Isa Munajevs heltemod i forbindelse med sin død, ligesom flere ukrainske medier skrev lange nekrologer og udråbte Isa Munajev til en ukrainsk folkehelt.