Russisk motorcykelbande får forbud mod at krydse Polen

Den polske regering har fredag meddelt Rusland, at det ikke vil tillade en russisk motorcykelgruppe med nære bånd til præsident Vladimir Putin at køre gennem Polen for at fejre sejren over Nazityskland for 70 år siden.

Beslutningen ventes yderligere at anspænde forholdet mellem de to lande, der allerede har lidt skade af den russiske intervention i Ukraine.

Omkring 50 medlemmer af den nationalistiske motorcykelbande Natteulvene skal deltage i køreturen fra Moskva til Berlin. MC-banden er sortlistet af USA for at have deltaget i Ruslands anneksion af den ukrainske halvø Krim sidste år.

- Udenrigsministeriet har sendt en diplomatisk note til den russiske ambassade i Warszawa, som omhandler, at en organiseret motorcykelgruppe, der også inkluderer repræsentanter for Natteulvene, nægtes adgang til Polen, hedder det i en erklæring fra det polske udenrigsministerium.

Men ministeriet oplyser, at tre andre russiske motorcykelorganisationer får lov til at passere Polen.

Natteulvene og de øvrige motorcyklister indleder deres rejse fra Moskva lørdag og agter at køre gennem Hviderusland, Østrig, Slovakiet og Tjekkiet og Polen for at nå frem til Berlin 9. maj, der i Rusland fejres som 70-års-dagen for afslutningen af Den Store Fædrelandskrig.

De vil følge den rute, som førte de sovjetiske soldater til sejr i Berlin 1945.

Men trods Polens udmelding, vil Natteulvene ikke give sig.

- Vi aflyser ingenting. Polen er Polen; I dag går det denne vej, og i morgen en anden, siger en talskvinde for de såkaldte bikers.

Natteulvenes leder, Aleksander Saldostanov, er ramt af amerikanske og canadiske sanktioner for sin støtte til Ruslands annektering af Krim for et år siden.

Han står Putin nær, og den russiske præsident har flere gange ladet sig fotografere som en hårdkogt biker i selskab med Natteulvene.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip