Russisk ultimatum til Ukraine: Overgiv jer eller krig

Ruslands flådebase har stillet de ukrainske styrker på Krim-halvøen et ultimatum: I skal overgive jer inden tirsdag morgen klokken fem (fire dansk tid), ellers angriber vi.

Det siger en kilde i det ukrainske forsvarsministerium ifølge det russiske nyhedsbureau Interfax.

Det russiske ultimatum er ifølge nyhedsbureauet underskrevet af flådens øverstkommanderende Alexander Vitko.

- Hvis de ikke har overgivet sig inden klokken fem i morgen tidlig, vil der blive indledt et angreb imod de væbnede enheder på Krim-halvøen, siger kilden ifølge Interfax.

Russiske soldater har i flere dage omringet Ukraines militære baser på halvøen.

Ministeriet har ikke bekræftet oplysningen, og den russiske flåde har ikke kommenteret sagen.

Meldingen kommer i kølvandet på en konflikt på ord mellem Rusland og de syv andre lande i G8-gruppen.

Flere stormagter har tidligere mandag besluttet at stille forberedelserne til det kommende G8-topmøde i bero i protest mod Ruslands fremfærd i Ukraine.

USA har ligefrem sagt, at Rusland risikerer at miste dets medlemskab af G8-gruppen, og det har fået den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov, op af stolen i vrede.

- Dem, der forsøger at tolke situationen som en aggression og truer med sanktioner og boykot, er de samme, som hele tiden har opmuntret ukrainerne til at afstå fra dialog og i sidste ende har polariseret Ukraine, siger Lavrov.

Det "skader ikke bare landene i G8-gruppen, men hele det internationale samfund," siger Lavrov om de andre stormagters beslutning.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip