Russiske fly angriber Islamisk Stat i fem syriske provinser

Ruslands bombninger over Syrien har ført til stærk kritik fra USA og Europa, hvor man mener, at russerne rammer de forkerte.

Det afviser det russiske forsvarsministerium, som tirsdag oplyser, at kampfly det seneste døgn har angrebet 86 mål tilknyttet "terrorgrupper" i Syrien.

- Angrebene har været rettet mod Islamisk Stat og har fundet sted i provinserne Raqqa, Hama, Idlib, Latakia og Aleppo, siger ministeriet i en erklæring.

Situationen i det krigshærgede land har ændret sig meget, efter at Rusland i forrige måned indledte flyangreb mod oprørsgrupper i landet.

Russerne siger selv, at angrebene er rettet mod Islamisk Stat, men USA mener, at mange af de russiske bomber rammer de såkaldt moderate oprørsgrupper.

EU's udenrigsministre udtrykte mandag "dyb bekymring" over de russiske angreb, der er rettet mod andre end Islamisk Stat og terrorgrupper udpeget af FN.

Samtidig forlangte EU-landene, at Rusland holder op med at flyve ind i luftrummet over Syriens nabolande efter flere russiske krænkelser af Tyrkiets luftrum.

EU's udenrigschef, Federica Mogherini, kaldte Ruslands indgreb i den syriske konflikt for "en game changer" med bekymrende elementer.

FN's særlige Syrien-udsending, Staffan de Mistura, mødtes tirsdag med den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov, i et forsøg på at "mægle" mellem Rusland og USA, så de to stormagter finder fælles front i bekæmpelsen af Islamisk Stat.

Lavrov siger til den italiensk-svenske diplomat, som er på en yderst vanskelig mission, at Rusland med landets militærmission ikke ønsker at "begrave" den politiske fredsproces i Syrien. Tværtimod, siger udenrigsministeren i Moskva.

- Jeg håber at få førstehåndsvurderinger fra dig om dine bestræbelser og om, hvad Rusland kan gøre for at hjælpe med at implementere Geneve-aftalen, siger Lavrov til Mistura ifølge nyhedsbureauet Tass.

Genèveaftalen var udfaldet af en fredskonference for Syrien i 2012. Aftalen omfatter en køreplan for en syrisk fredsaftale, herunder en overgangsregering.

- Vor mission i Syrien, som er et forsøg på at styrke bekæmpelsen af terror, betyder ikke, at den politiske proces skal begraves, siger Lavrov.

/ritzau/

 

Dagens Gossip