Russiske styrker tager kontrol med flådebase på Krim

Russiske militære styrker har tidligt mandag overtaget kontrollen med en ukrainsk flådebase i Feodosia på halvøen Krim.

Det oplyser en ukrainsk soldat, der befandt sig inde på basen, til nyhedsbureauet Reuters. Der blev affyret skud og brugt chokgranater under aktionen, men der er ingen meldinger om tilskadekomne.

Basen var et af de få tilbageværende militære anlæg på Krim, som fortsat var under ukrainsk flag. Rusland optog i sidste uge formelt halvøen i den russiske føderation.

Ifølge Vladislav Selesnjov, talsmand for Ukraines militær, var de russiske styrker understøttet af helikoptere under angrebet.

Kort efter angrebet blev de ukrainske flag på basen taget ned.

Russiske styrker havde allerede tidligere på måneden indtaget en del af basen.

En massiv opmarchering af russiske militærstyrker langs grænsen til Ukraine fik søndag Natos øverstkommanderende i Europa til at advare mod, at de kan udgøre en trussel mod Moldovas hovedsagelig russisktalende separatistregion Transdnjestr.

Natos øverste militære chef, general Philip Breedlove fra det amerikanske luftvåben, er ifølge nyhedsbureauet AFP bekymret for de russiske militærøvelser, som gør det muligt for styrkerne hurtigt at rykke ind i nabolande, som det skete i Krim-regionen.

Breedlove sagde, at Rusland opfører sig mere som en modstander end som en partner.

Russerne indledte for 10 dage siden, tæt på grænsen til Ukraine, en ny militærøvelse, der omfatter 8500 artillerisoldater. Noget lignende skete på Krim.

Ukraines vestligt støttede ledere gav også søndag udtryk for deres frygt for en forestående russisk invasion i det østlige, industrielle kerneland.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip