Ryg, drik og æd: Det er generne, der afgør, om du udvikler 'livsstilssygdomme'.

Vi bliver ofte fortalt, at vi skal stoppe med at ryge, spise ordentligt og dyrke motion, hvis vi vil undgå skavanker som hjertekar-sygdomme og fedme, men ifølge en ny svensk PhD-afhandling afhænger udviklingen af sygdommene i højere grad af vores gen-masse, end af vores livsstil. 

Jaana Gustavsson står bag afhandlingen, hvor hun undersøgte, hvordan forskellige faktorer som rygning, motion og kost påvirkede risikoen for at udvikle hjertekar-sygdomme hos personer, der havde forskellige gen-typer.

Læs også: Studerende får lov til at bo gratis - hvis de hænger ud med de ældre på plejehjemmet

Der medvirkede 1831 personer med arterie-sygdomme og 5175 voksne kontrollant-personer. 

Konklusionen blev, at 15 procent af testpersonerne havde en bestemt variation af genet APOE, der gør at personerne er delvist beskyttet mod risikoen for hjertekar-sygdomme, uanset hvordan deres livsstil er. 

Resultatet kom bag på Jaana Gustavsson. 

- Det er slående, at effekten af en bestemt livsstil afhænger af din genetiske bagage, siger hun til Aftonbladet

Læs også: Ny forskning: Ekstra kilo på sidebenene mindsker risikoen for demens

Hun undersøgte også genet FTO, der er kendt som fedme-genet. Tidligere forskning har vist, at motion kan reducere chancen for fedme, når man har genet.

Jaana Gustavssons undersøgte, om motion også kunne modvirke risikoen for at udvikle hjertekar sygdomme, når man havde genet, men det viste sig overraskende ikke at være tilfældet. 

- FTO-genets fedmeeffekt kan modvirkes af motion. Derfor ville det være oplagt, at motion også kunne modvirke udviklingen af hjertekar-sygdomme, men det viste sig ikke at være tilfældet. Men motion er stadig en vigtig faktor, når der skal forebygges mod en række andre sygdomme, siger Jaana Gustavsson til Aftonbladet. 

 

Følg Dagens Sundhed for flere lignende artikler:

 

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip