Rystende dokumentar om de frigivne gidsler

Skrevet af Elo Christoffersen

11 år siden

|

01/05/2013

Dagens topnyheder

De to danske søfolk, Eddy Lopez og Søren Lyngbjørn, er nu frigivet. De har siden 12. januar 2011 siddet som gidsler i Somalia.

I morgen klokken 21.10 viser TV2 den rystende dokumentar "De danske gidsler – mareridtet i Somalia", som giver et usminket billede af, hvad det vil sige at være gidsel i Somalia.

- Pirater i Somalia har over de seneste fem år været et stort og væsentligt problem for hele det internationale samfund. Det er en barsk dokumentar, men det er nødvendigt for alle at se, hvordan virkeligheden er. Selvom vi gennem længere tid har haft del materiale, valgte vi fra starten, at vi ikke ville offentliggøre billeder af gidslerne, så længe de var tilbageholdt.

- Det er vores klare overbevisning, at vi tjener gidslerne bedst ved ikke at offentliggøre dem. De vil ganske enkelt komme hurtigere hjem, hvis vi - medierne – ikke publicerede deres appeller. Derfor har vi været meget konsekvente i vores dækning. Men nu hvor de heldigvis er kommet fri, kan vi vise danskerne den virkelighed, gidslerne har levet i, siger TV2s nyhedsdirektør, Michael Dyrby.

I udsendelsen møder seerne Eddy Lopez og Søren Lyngbjørn og fire filippinske sømænd i en dal langt inde i Somalia midt ude i bushen, hvor de bor under en presenning og sover på madrasser. For piraterne er gidslerne en handelssvare, og derfor handler det for piraterne kun om at holde dem i live.

De seneste måneder har Søren Lyngbjørn været meget syg. Han kan ikke gå eller stå og heller ikke spise selv. I dokumentaren siger han:

- De er ligeglade, så længe jeg ikke dør. Så længe der er en smule liv i mig, så er jeg penge værd. Så længe jeg kan give et lille piv fra mig, er de godt tilfredse.

Hans kollega Eddy Lopez siger om Søren:

- Vi er alle sammen syge, men han har det værst. Jeg er bange for, at han skal dø. Når man ikke selv har det  godt, er det svært at tage sig af en, der har det så slemt. Når han går på toilettet, skal vi være to mand om at bære ham. Vi vasker ham og skifter hans tøj.