S beder regeringen analysere maks-grænse for flygtninge

admin

425 uger siden

|

24/05/2016

Dagens topnyheder

Der er behov for en maksimumsgrænse for antallet af asylansøgere og flygtninge, som Danmark kan tage imod, meddelte Socialdemokraternes gruppeformand, Henrik Sass Larsen, søndag i Politiken.

Og nu bakker partiets integrationsordfører, Dan Jørgensen, op om partifællens omdiskuterede udtalelse.

- Selvfølgelig er jeg enig i det, når nu vi siger, at antallet betyder noget, siger Dan Jørgensen tirsdag på vej ind til Socialdemokraternes gruppemøde.

- Så bliver vi også nødt til at være mere præcise på, hvad det konkret betyder. Man kan ikke – som regeringen gør det – sige, at antallet betyder noget, uden at have overblik over hvor meget kommunerne kan kapere.

Socialdemokraterne beder nu regeringen om "en analyse, der giver overblik" over, hvor mange flygtninge kommuner, sundhedsvæsen og skoler eksempelvis kan kapere at tage imod og integrere ordentligt.

- Det med at sætte et rigidt tal kan man formentlig ikke gøre. Men det betyder ikke, at vi ikke skal diskutere, hvor mange vi egentlig kan tage imod og stadig integrere, siger Dan Jørgensen.

Han opridser en tænkt situation, hvor Danmark har fastsat en maksimumsgrænse på 5000 flygtninge om året.

- Så kommer asylansøger nummer 5001, og det er en gravid kvinde fra Teheran, der vil blive sendt tilbage til tortur. Hende vil man selvfølgelig ikke sige nej til, siger ordføreren, der pointerer, at de 5000 "bare er et tal grebet ud af luften".

S-formand Mette Frederiksen slår efter tirsdagens spørgetime i folketingssalen fast, at Socialdemokraterne ikke foreslår noget, der strider mod internationale konventioner.

- De fleste af os er efterhånden blevet enige om, at der er grænser for, hvor mange vi kan tage til Danmark, hvis vi skal have integrationen til at lykkes, siger Mette Frederiksen.

- Næste diskussion er så, om vi kan indrette vores internationale asylsystem sådan, at landene i højere grad selv får lov til at bestemme, hvor mange man tager.

I interviewet med Politiken sagde Henrik Sass Larsen, at "Danmark skal tage imod så mange, som vi kan integrere succesfuldt". Og det er "nærmere 1000 end 10.000 om året, hvis det er dem, der er svært integrerbare".

Spørgsmål: Er det partiets officielle linje, at maksimumsgrænsen er tættere på 1000 end 10.000?

- Det er faktisk ikke det, Sass siger. Han siger, at de ikke integrerbare skal begrænses så meget som muligt. Det er ikke noget kuriosum. Forestil jer det modsatte standpunkt: At vi skal have mange mennesker, der ikke skal integreres, siger Dan Jørgensen.

- Vi bliver selvfølgelig nødt til at finde en balance, hvor i princippet alle, der kommer hertil, skal kunne integreres.

/ritzau/