S bekymret over at overlade naturen til Venstre

29/06/2015 18:30

admin

Nyheder

Mest læste i dag

Afgående miljøminister Kirsten Brosbøl (S) lægger ikke skjul på sin bekymring ved at overlade naturen og miljøet til Venstre, da hun mandag forlader sin post til fordel for Eva Kjer Hansen (V), som også overtager hele fødevareområdet i et nyt superministerium.

- Jeg håber, du også vil prioritere miljø og natur. Vil du vide, hvor vigtigt det er, skal du ikke spørge statsministeren eller kommentatorerne, men de millioner af danskere, der bruger naturen, siger Kirsten Brosbøl.

Det er ikke nogen given ting, at vi har rent grundvand, ren luft, ubebyggede kyster og grønne skove, tilføjer Brosbøl, som også minder om, hvor mange arter af dyr og planter, der har det svært i Danmark.

Eva Kjer Hansen bliver chef for et ministerium med fem styrelser og over 5000 ansatte over hele landet. Hun søger at mane den bekymring i jorden, som også grønne organisationer har udtrykt.

- Det bliver to ligeværdige ministerier, der lægges sammen til ét. Natur og miljø og produktionsmuligheder skal gå hånd i hånd, siger hun.

Eva Kjer Hansen varsler hårdt arbejde forude for alle ansatte fra de to ministerier.

Løkke-regeringen vil snarest fremlægge en vækstpakke for landbruget, der skal lempes både i beskyttelsen af de såkaldte paragraf 3-naturområder og ammoniak-kravene til landmændene, vandplaner og naturplaner skal gennemgås, og så er der EU.

- EU-stoffet kommer til at fylde meget. Det er vigtigt, at vi får skabt en langsigtet strategi for EU, hvor vi tænker fire-fem år ud i fremtiden, og at vi giver reglerne et eftersyn.

- Vi skal kunne forklare, hvorfor love og regler er, som de er. Hvis vi ikke kan det, skal de måske ikke være der, siger Kjer Hansen.

Danmarks Naturfredningsforening (DN) har heftigt kritiseret sammenlægningen af miljø og fødevarer og flytning af planloven til Erhvervs- og Vækstministeriet. Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har nu fuldført nedrivningen af tidligere miljøminister Svend Aukens (S) livsværk, mener DN.

Hertil svarer Eva Kjer Hansen: - DN burde vente med at kritisere, til man ser de konkrete forslag, der lægges frem.

Hun garanterer dog på forhånd, at landmændene nu får lov til at gøde mere på markerne, som VKO har krævet i sin såkaldte 16 punkts plan.

/ritzau/