S: Indsatte østeuropæere må ikke forskelsbehandles

Fængselsforbundet foreslår, at østeuropæere i danske fængsler bliver sat i særlige afdelinger, hvor de ikke tilbydes dyre resocialiseringsforløb og sprogundervisning, da de alligevel ikke skal integreres i det danske samfund efter afsoning.

Men Socialdemokraternes retsordfører, Trine Bramsen, er ikke begejstret for idéen, som har til hensigt at flytte ressourcer væk fra østeuropæerne, som alligevel skal udvises efter afsoning.

- Du kan ikke begynde at forskelsbehandle. Det skal man ikke, og det må man ikke. Vi har også en interesse i, at de ikke vender tilbage til kriminalitet. Derfor kan der være god mening i, at man tilbyder noget uddannelse, siger hun.

Fængselsforbundet foreslår, at østeuropæerne i de særlige afdelinger i stedet for uddannelse skal beskæftige sig med praktisk håndværk.

Men det er allerede en mulighed, mener Bramsen, som også pointerer, at man i Østjyllands Fængsler allerede har en sådan afdeling for østeuropæere.

Hun mener i stedet, at man politisk skal fokusere på at få sendt udlændinge tilbage til hjemlandet for at afsone. Lige nu bliver "tæt på 40" personer sendt hjem om året ifølge retsordføreren.

- Udfordringen er, at en del af de indsatte er varetægtsarrestanter. Dem kan man ikke sende hjem, for det ville være at bryde med et af de grundlæggende retsprincipper i Danmark, siger hun.

Ifølge en opgørelse fra Kriminalforsorgen, som Fængselsforbundet offentliggjorde i sit fagblad onsdag, er antallet af kriminelle tilrejsende tredoblet på 10 år fra fem procent i 2004 til 17 procent i 2014.

Venstres retsordfører, Karsten Lauritzen, er bekymret for udviklingen inden for fængselsmurene og støtter op om forslaget.

- Det støtter vi varmt og helt op omkring. Vi har længe ønsket et egentligt discount-fængsel til udenlandske kriminelle. Der er ikke grund til at bruge en bøjet 25-øre på en indbrudstyv, der skal sendes hjem til Rumænien, siger han.

/ritzau/

.

Dagens Gossip