S: Massiv indsats mod radikaliserede evalueres løbende

Skrevet af admin

17/01/2015

Mest læste i dag

Regeringen lancerede for to år siden "en massiv indsats" med henblik på at bekæmpe radikalisering af indsatte i de danske fængsler.

Sådan lyder det fra Trine Bramsen, Socialdemokraternes retsordfører, efter at det lørdag er kommet frem, at der har været 39 indberetninger om indsatte, der udviser mistænkelig ekstremistisk adfærd ifølge Kriminalforsorgen.

- Det er klart, at vi løbende justerer det og evaluerer, om det har en god nok effekt.

- Vores værktøjer handlede om at få færten af dem, der bliver radikaliserede. Ellers kan man jo ikke sætte ind over for dem. Tallene viser, at vi har fokus på dem. De 39 personer er jo netop identificeret gennem redskaberne, siger Trine Bramsen.

Spørgsmål: Hvilke redskaber er det?

- Det er mange forskellige. De handler om, hvor fremskreden man er i forhold til at være en del af de radikaliserede miljøer. Hvad for en del, er det højreorienterede miljøer, er det nazistiske, islamistiske, ekstremistiske.

- Det handler om, hvor man er. I forhold til de ekstremistiske islamister, eller de radikaliserede islamister har vi allieret os med rigtig dygtige imamer, som er med inde over og er med til at tolke koranen.

På sms uddyber Trine Bramsen redskaberne til at bekæmpe radikaliserede fanger:

- Imamerne bruges offensivt, men også antiradikaliserings-redskaber, som vi kender udenfor murene, de er individuelle. Men det kan også være samtaler med familieinddragelse, psykolog, politi, uddannelse og så videre.

- Og så selvfølgelig overvågning af aktiviteter, skriver hun.

Integrationsordfører for Venstre, Martin Geertsen, er klar til at kigge på yderligere ressourcer, og han lægger vægt på, at man fortsat isolerer fanger, der udviser en radikaliseret adfærd.

- Jeg tror, at det er det redskab, vi vil anbefale. Og kræver det øgede ressourcer, må man enten omprioritere inden for kriminalforsorgens eksisterende budgetter, ellers er vi klar til at kigge på yderligere ressourcer for at løse præcis denne opgave, siger han.

Han kritiserer desuden, at der ikke er taget højde for problemet i regeringens radikaliseringsplan.

Lovforslaget indebærer blandt andet, at politiet får beføjelse til at inddrage såkaldte Syrien-krigeres pas.

/ritzau/