S-medlem: Thorning går uden om genoptjening af dagpenge

En af regeringens interne kritikere på dagpengeområdet, Socialdemokraternes Jan Johansen, er lettet over, at den nedsatte dagpengekommission nu skal arbejde endnu hurtigere på dens anbefalinger til et nyt dagpengesystem.

- Det er godt, at kommissionens anbefalinger er blevet fremrykket. Havde vi bare kunnet rykke den endnu længere frem, siger han til Ritzau.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt åbnede lørdag Socialdemokraternes kongres med en tale, hvor hun annoncerede, at dagpengekommissionen allerede skal være færdig med sit arbejde i september 2015 i stedet for 2016.

Selvom talen ifølge Johansen var god og på mange måder ærlig, var der ét centralt punkt, som han gerne havde set statsministeren nævne.

- Det, jeg savner i talen, er beskeden om, at vi skal tage fat om dem, der står til at ryge ud af dagpengesystemet, siger han.

Mens man venter på kommissionens anbefalinger, opfordrer Jan Johansen regeringen til at tage handskerne på og gribe ind i genoptjeningsperioden, der efter dagpengereformen i 2010 blev sat op fra et halvt år til et år.

Folketingsmedlem Bjarne Laustsen tilslutter sig holdet af interne kritikere, der ønsker en ny kurs på dagpengeområdet. Ligesom Jan Johansen efterlyser han handling øjeblikkeligt.

- Vi skal løse problemet nu, mens vi har regeringsmagten. Det vil være et godt signal at sende til alle de arbejdsløse, siger han.

Laustsen har længe været en varm fortaler for en ændring i dagpengesystemet. Blandt andet synes han, at uddannelse skal tælle med i genoptjeningen.

Der er ifølge en rundspørge fra Ritzau også stor opbakning i S-baglandet til en ændring i genoptjeningen. Her svarer 234 ud af 336 socialdemokratiske lokalformænd og medlemmer af kommunalbestyrelser og regionsråd, at genoptjeningsperioden skal gøres kortere.

- Vi skal tage os af dem, der blandt andet har arbejdet hele deres liv, betalt deres skat, men er blevet fyret på arbejdspladsen og pludselig står uden uddannelse, siger Jan Johansen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip