S: Nye tal viser konsekvensen af nulvækst

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, var tirsdag i en større duel om nulvækst i Folketingets spørgetime.

Her stod striden blandt andet om, hvorvidt Thorning selv har ført en politik, som nærmest svarer til nulvækst. Lars Løkke Rasmussen fremhævede blandt andet, at der er 13.752 færre offentligt ansatte i dag, end da han var statsminister.

Regnestykket havde dog set langt værre ud, hvis Helle Thorning-Schmidt havde gennemført nulvækst, mener Socialdemokraternes finansordfører, Jesper Petersen.

Han henviser til en række nye svar, han har fået fra finansminister Bjarne Corydon (S). Af svarene fremgår det, at SR-regeringen i 2015 vil bruge 523 milliarder på offentligt forbrug.

Havde regeringen fastholdt nulvækst gennem hele regeringsperioden, ville beløbet være 508,5 milliarder. En forskel på 14,5 milliarder.

- Tallene viser sort på hvidt, at Venstres forsøg på at undslippe debatten om nulvækst ved at påstå, at regeringen selv har praktiseret det, jamen, det er og bliver det rene vrøvl, siger Jesper Petersen.

Tallene viser dog også, at Lars Løkke Rasmussen har ret i, at der er kommet færre offentligt ansatte, mens Helle Thorning-Schmidt har været statsminister.

Mens der i 2011 var 831.000 offentligt ansatte, var det tal i 2014 faldet til 816.000. I år forventer Bjarne Corydon, at antallet af offentligt ansatte vil stige lidt til 820.000.

Spørgsmål: Er velfærden blevet dårligere i den periode, I har siddet i regering?

- Nej, det, mener jeg ikke, den er. Der har ikke været nogen stor offentlig vækst, men vi har kunnet prioritere den offentlige velfærd. Man kan se ud af svaret her, at det beløber sig til 14,5 milliarder kroner mere til velfærd, siger Jesper Petersen.

Han peger på, at pengene i stedet for flere offentligt ansatte eksempelvis er gået til indkøb af udstyr og ny, dyr medicin.

Spørgsmål: Men når man ser tallene, så er der i jeres regeringsperiode kommet færre offentlig ansatte. Er det ikke et tegn på, at man kan holde det samme niveau for velfærd med færre offentligt ansatte?

- Man kan ikke alene opgøre kvaliteten af den offentlige sektor på, hvor mange offentlige ansatte der er. Det vil være for firkantet.

- Men med nulvækst ville der have været færre medarbejdere end i dag. Og man ville samtidig have for 14,5 milliarder kroner mindre udstyr, ny medicin, undervisningsmaterialer og så videre. Det vil være et kvalitetstab og ringere velfærd. Det vil klæde Venstre at sige, at det er den prioritering, de har, siger Jesper Petersen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip