S-ordfører: Normering er kommunernes ansvar

Regeringen afviser at blande sig i, hvor mange børn der maksimalt må være i daginstitutionerne per voksen.

Socialdemokraternes børneordfører, Annette Lind, siger til Ritzau, at minimumnormeringer risikerer at blive standard - også i institutioner, hvor der i virkeligheden er behov for højere normeringer.

Måske fordi der er mange børn fra belastede hjem.

- Det er kommunerne, der kender de lokale behov. På nogle institutioner kan der være behov for en høj normering, men andre kan nøjes med en lavere, siger Annette Lind.

- Der er jo nogle kommuner, der har rigtig fine normeringer. Men minimumnormeringer er der risiko for, at flere vil nøjes med at følge dem, siger hun.

I regeringsgrundlaget fra 2011 står der ellers, at regeringen ønsker, at kvaliteten af dagtilbuddene øges, eksempelvis ved at der stilles krav om minimumnormeringer.

Regeringen vil drøfte veje hertil med kommunerne, hedder det på side 17.

Alligevel afviser Annette Lind, at regeringen nu løber fra sit løfte:

- Vi skriver, at vi vil drøfte det med kommunerne, og det har vi gjort. Desuden har vi stillet krav om minimumnormeringer på særlige institutioner, for eksempel for børn med særlige børn.

- Men vi tror ikke, at det giver et kvalitetsløft at indføre det på alle institutioner. Vi har gjort præcis, som der står i regeringsgrundlaget, siger Annette Lind.

Det er Enhedslisten, som foreslår at indføre minimumnormeringer i vuggestuer og børnehaver.

Maksimalt skal der ifølge partiet være tre børn per voksen i vuggestuer og dagplejer, seks i børnehaver og ni i skolefritidsordninger og på fritidshjem.

Partiets forslag er en reaktion på nye tal, der viser, at der siden 1986 er blevet 58 procent flere børn per voksen.

Samtidig viser undersøgelsen, som har deltagelse af 355 pædagoger, at fire ud af fem pædagoger på en tilfældig dag har været alene med en børnegruppe på 0-5 år.

En lovfast normering er den eneste sikre måde at stoppe den udvikling på, mener Enhedslistens børneordfører, Rosa Lund.

Forslaget støttes af Bupl, der er pædagogernes fagforbund.

/ritzau/

 

Dagens Gossip