S-ordfører om optagelseskrav: Kvote 1 og 2 er forældede

Det skal ikke kun være karakterer, der afgør, om unge kan komme ind på deres drømmestudie. Det mener Socialdemokraternes forsknings- og uddannelsesordfører, Jeppe Bruus, der i en kronik i Politiken slår til lyd for, at hele optagelsessystemet for videregående uddannelser bliver lavet om.

Der er ifølge Jeppe Bruus ikke nødvendigvis en sammenhæng mellem motivationen hos studerende og det karaktergennemsnit, som de er blevet optaget på studiet med.

- Der er op mod 20 procent af de studerende, der falder fra deres universitetsuddannelser det første år. Det er alt for mange. De fleste af dem skifter over til andre studier, men det er ressourcekrævende både for de studerende og for samfundet. Det ville være mere hensigtsmæssigt, hvis de havde fået det rette match fra start, skriver han i avisen.

Derfor foreslår Socialdemokraterne, at et nyt system i langt højere grad lader det være op til den enkelte uddannelse at bestemme, hvilke kriterier den vil sortere sine kommende studerende ud fra.

Blandt forslagene til optagelseskrav er både samtaler, test og karakterkrav.

Mandag præsenterer regeringens såkaldte Kvalitetsudvalg en rapport, hvor det kommer med anbefalinger til, hvordan kvaliteten i uddannelserne kan øges, og det ventes, at netop optagelsessamtaler vil være blandt de områder, som udvalget vil foreslå ændret.

- Kernen i socialdemokratisk uddannelsespolitik har altid været, at dem med evner og motivation også er dem, der skal optages, skriver Jeppe Bruus i kronikken.

Venstre forholder sig skeptisk til Socialdemokraternes forslag.

- Vi er altid åbne for at se, om der er nogle barrierer i systemet. Men vi mener, at kvote 1- og 2-systemet er godt af den årsag, at det ikke skeler til folks baggrund og lignende, men at du bliver optaget på baggrund af din faktiske kunnen fra gymnasiet, siger partiets ordfører for videregående uddannelse, Esben Lunde Larsen, til Politiken.

Jeppe Bruus siger til TV2 News, at han ikke taler på regeringens vegne.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip