S: Unge spekulerer ikke i kriminel lavalder

De borgerliges forslag om at indføre særlige domstole til helt unge mennesker ned til 12 år er grebet ud af luften.

Sådan lyder det fra Socialdemokraternes retsordfører, Trine Bramsen, der blankt afviser forslaget, der fremsættes onsdag, og som ifølge Venstres retsordfører, Karsten Lauritzen, blandt andet skal dæmme op for en "generel forråelse i samfundet".

- Det er siden 2006 lykkedes at halvere andelen af unge, der begår kriminalitet, og der er bestemt ingen grund til at begynde at straffe børn ned til 12 år ved en domstol. De borgerlige har ingen skelen til, hvad der forskningsmæssigt er belæg for virker, siger Trine Bramsen.

Den daværende VK-regering sænkede i sin tid den kriminelle lavalder til 14 år, men da magten skiftede i 2011, røg lavalderen tilbage på de traditionelle 15 år.

Spørgsmål: Hvad er det forskningsmæssige belæg for, at 15 år er det helt rigtige?

- Det falder jo blandt andet sammen med den lavalder, vi har for andre ting som eksempelvis den seksuelle lavalder, så det giver god mening, at det harmonerer.

- Og det er jo værd at bemærke, at antallet af kriminelle 14-årige er faldet drastisk, efter at vi hævede den kriminelle lavalder fra 14 til 15 år. Så der er intet, der tyder på, at de unge skulle spekulere i, om de er over eller under den kriminelle lavalder, siger Trine Bramsen.

En ting kan både rød og blå blok dog blive enige om, og det er den del af forslaget, som går ud på, at unge kan få slettet deres pletter på straffeattesten gennem arbejde eller uddannelse.

/ritzau/

 

Dagens Gossip