S: Vi tror på snarlig aftale om retsforbehold

De sidste brikker i ændringen af det danske retsforbehold kan falde på plads tirsdag, når de fem EU-positive partier i Folketinget fra morgenstunden mødes hos statsminister Helle Thorning-Schmidt (S).

Det erfarer Ritzau fra kilder tæt på forhandlingerne, og Socialdemokraternes retsordfører, Morten Bødskov, er da også fortrøstningsfuld.

- Vi håber og tror på en aftale snart. Det er meget vigtigt for Danmark og danskerne. Det handler grundlæggende om, at vi skal sikre, at Danmark og ikke mindst dansk politi er med helt fremme i kampen mod den grænseoverskridende kriminalitet, siger Morten Bødskov til Ritzau.

Foruden regeringspartierne deltager Venstre, SF og De Konservative også i forhandlingerne.

De fem partier meddelte i december, at de ville gå sammen om en folkeafstemning, hvor danskerne efter det kommende folketingsvalg - og senest i første kvartal 2016 - skal bestemme, om man vil erstatte det nuværende retsforbehold med en såkaldt tilvalgsordning.

De EU-skeptiske partier Enhedslisten, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance må ikke sidde med ved bordet.

- Det er et meget bredt flertal i Folketinget, der står bag den her aftale. Den rummer to hovedpointer: Den første handler om danskernes tryghed. For det andet siger vi klart nej til at være med i EU's fælles asyl- og indvandringspolitik, siger Morten Bødskov.

Det nuværende forbehold betyder, at Danmark står uden for rundt regnet 50 EU-retsakter. I løbet af forhandlingerne er omkring 20 blevet barberet væk.

Dermed står politikerne tilbage med 31 akter, som skal dømmes inde eller ude af afstemningspakken, og to forskellige kilder tæt på forhandlingerne oplyste mandag eftermiddag til Ritzau, at der fortsat manglede enighed om fire-fem akter.

- Der er masser af spørgsmål, der naturligvis rejser sig, når man sidder med så mange retsakter. Det er en stor bunke at tygge sig igennem, så det er meget naturligt, at det har taget lang tid, siger Morten Bødskov.

Den godt 10 sider lange "aftale om tilvalg af retsakter til området for retslige og indre anliggender" blev ifølge Politiken mandag aften sendt til partiledere og ordførere fra Venstre, De Konservative, SF og de to regeringspartier.

/ritzau/

 

Dagens Gossip