S: Vores asylstramning har hjulpet

Der er ingen grund til at tro, at antallet af asylansøgere i 2015 kommer til at ligge på niveau med 2014, selv om udviklingen for de første fem måneder ser nogenlunde ens ud. Det mener Socialdemokraternes udlændingeordfører, Ole Hækkerup.

- Der er nogen, der siger, at der kommer lige så mange asylansøgere i år, som der gjorde sidste år, men det tror jeg ikke, siger han.

Udlændingestyrelsens opgørelser over asylansøger rækker kun til og med april.

Men ifølge TV2 har lige omkring 750 personer søgt asyl i Danmark i Maj. Og lige nu kommer der omkring 200 nye flygtninge om ugen, oplyser tv-stationen, der har sine informationer fra unavngivne kilder.

Det er marginalt flere end de 720 personer, der ifølge Justitsministeriet søgte asyl i maj 2014. Dermed ligner udviklingen ifølge TV2 indtil videre sidste års tilstrømning, hvor der kom 14.815 asylansøgere - det største antal i over 20 år.

Ole Hækkerup gør opmærksom på, at der er tale om ubekræftede tal i TV2's opgørelse fra maj.

Men han tror ikke, at udviklingen for 2015 bliver som 2014. Dengang så vi en stor stigning af asylansøgere i august, september og oktober, og det tror Ole Hækkerup ikke, vi kommer til at se i år.

- Regeringens asylstramning, som blev vedtaget efter den kraftige stigning sidste år, fik antallet til at falde, og den har jo også effekt i år. Så jeg har lidt svært ved at se, hvad der skulle begrunde sådan en stigning igen.

Spørgsmål: Kan stigningen sidste år ikke skyldes, at det i den periode er nemmere at rejse over for eksempel Middelhavet?

- Det, synes jeg, er meget svært at finde belæg for. Hvis man for eksempel kommer fra Syrien, går en stor del af rejseruten ikke over Middelhavet, så der betyder vinterstormene jo ikke noget.

Spørgsmål: Hvis udviklingen alligevel fortsætter som sidste år, laver I så nye stramninger?

- Så skal vi i hvert fald sætte os ned og holde øje med, hvad det er, der sker. For vi skal hele tiden sørge for, at det antal, der søger asyl og det antal, der får asyl i Danmark, er på et niveau, hvor vi er helt sikre på, at vi kan følge med.

/ritzau/

 

Dagens Gossip