Så dårlige er vi: Danmark i retten for togsikkerhed

Danmark har haft årevis til at få implementeret hele EU's direktiv om sikkerhed på jernbaner. Men på trods af flere henvendelser fra EU-Kommissionen er det endnu ikke sket.

Derfor har kommissionen torsdag valgt at rejse sag mod Danmark ved EU-Domstolen.

Direktivet, som det hele handler om, skal overordnet sikre sikkerheden på jernbanerne og forbedre adgang til tog- og transportmarkedet.

Mere konkret er stridspunktet for Danmark det afsnit i lovgivningen, som handler om undersøgelse og uafhængighed af det undersøgende organ.

Altså, hvem der står for undersøgelser af eventuelle sikkerhedsbrister, som i Danmarks tilfælde er Havarikommissionen.

Deadline for indførelse af loven var tilbage i april 2006.

Men der har altså været mangler i Danmarks lovgivning. Kommissionen gjorde første gang i februar 2013 den danske regering opmærksom på, at den danske lovgivning ikke stemte overens med den europæiske.

Det var en såkaldt åbningsskrivelse. Dengang skrev kommissionen blandt andet, at det i lovteksten ikke er helt klart, at Danmarks undersøgende organ - Havarikommissionen - er uafhængig.

En åbningsskrivelse er første skridt, inden EU-Kommissionen trækker et medlemsland i retten. Andet skridt er en begrundet udtalelse. Sådan en kom kommissionen med i januar sidste år.

Men i løbet af de sidste 12 måneder er der altså ikke blevet lavet de nødvendige ændringer, så dansk lov lever op til den europæiske. Derfor trækker EU-Kommissionen nu Danmark i retten.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip