Sådan får du den bedste jul i skilsmissefamilien

Skrevet af Jens Simonsen

|

05/12/2014

Dagens topnyheder

Vi forbinder julen med julekalender, gran, pakkekalender og hygge i familiens skød, men hvis man er fraskilt, hvordan skaber man så den gode jul, hvis man skal holde jul uden sine børn? Mette Hinnerskov er skilsmisserådgiver hos skilsmisseraad.dk, og så er hun selv fraskilt. Her deler hun rundhåndet ud af sine egne råd og erfaringer, så du kan få en god jul.

Faste rammer
“Jeg anbefaler altid i forbindelse med en skilsmisse, at man lægger aftaler omkring ferie og helligdage. Så har man nogle grundregler, derefter kan man så i de enkelte tilfælde forhandle, så det passer sammen. På den måde er børnene mere på forkant med, hvad der skal ske.”

Tag ikke børnene med på råd
“Man skal ikke lægge ansvaret over på børnene. Lav i stedet nogle klare aftaler med din eks, for børn kan ikke træffe den beslutning, da det er et enormt enormt pres at lægge på dem.

LÆS OGSÅ: Psykologer: Skilsmissebørn skal IKKE sove hos far

Hold kun én juleaften
“Jeg fraråder generelt, at man holder to juleaftener, for man tager glæden fra den anden forælder. Det er jo ikke juleaften den 23., og forventningens glæde er væk den 24., selvom det kan fungere i nogle tilfælde. Selvfølgelig kan man åbne gaver og danse om juletræet, men en tro kopi af juleaften kan jeg ikke anbefale. Det er ikke i børnenes interesse at holde to identiske juleaftener, det er et egoistisk behov, vi har som forældrer.”

Skab nye juletraditioner med dine børn
“Start nogle nye juletraditioner med dine børn. Hvis du ikke er sammen med dine børn juleaften, så lav nogle andre ting med dem, når de er hos dig. December måned er lang, så der er masser af andre dage, hvor I kan julehygge.” 

God jul uden børn
“Julen er en konsekvens af skilsmissen, og du skal have det bedste ud af det. Det nytter ikke noget at være ked af det, selvom børnene ikke er her. Spørg dig selv, hvad du kan gøre i stedet for? Nogen er sammen med forældre og søskende, mens andre laver noget helt andet, så de ikke sidder omgivet af de samme traditioner, som når børnene er der.”

LÆS OGSÅ: Verdens korteste ægteskab - Mand bad om skilsmisse på bryllupsdagen

Børnene skal ikke holde jul i et DSB-tog
“Det er vigtigt at børnene ikke skal bruge ferien på at fare land og rige rundt til julearrangementer. December skal være en hyggelig måned, hvor vi får prioriteret, hvad vi gerne vil med vores børn. Det skal passe bedst for børnene, så de ikke kommer til at tilbringe juleferien i et DSB-tog, fordi mor og far bor langt fra hinanden.”

Vend din situation til noget positivt
“Det handler om at vende den triste situation til en okay situation. Børnene kan mærke, hvis forældrene er triste. Spørg dig selv, hvordan du får det bedste ud af dagene, hvor du er sammen med dine børn? Hvad vil du gerne gøre med dem i december, når de er hos dig? Hvad har du lyst til at lave, når du er alene? Udnyt friheden, når du har den.”