Sådan foregår en dronningerunde

Den såkaldte dronningerunde indledes fredag klokken 14.00, hvor politikerne tager hul på at lægge brikkerne i puslespillet om at danne en ny regering. Her følger en række fakta:

* To repræsentanter for hvert parti møder op på Amalienborg, hvor de efter tur vil rådgive dronningen om, hvem de mener, der skal lede forhandlingerne om en ny regering - eller hvem, de mener, skal være ny statsminister.

* Deres råd bliver både fremsagt mundtligt og afleveret skriftligt, og selve mødet på dronningens kontor varer kun få minutter.

* Derefter kan dronningen gøre to ting:

1. Udpege den person, der har flest mandater bag sig, som forhandlingsleder - også kaldet en kongelig undersøger.

2. Pege direkte på en person - en såkaldt designeret statsminister- som får til opgave at danne en ny regering med sig selv som statsminister.

* Vælger dronningen af udpege en kongelig undersøger, skal vedkommende forsøge at få et flertal bag sig, der er stort nok til at danne en ny regering - eller sikre, at der ikke er et flertal imod den.

* Lykkes det, drager den kongelige undersøger igen til Amalienborg og får nu til opgave at danne en regering.

* På forhånd peger de nødvendige 90 mandater fra Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, Konservative og Venstre på sidstnævntes formand, Lars Løkke Rasmussen, som statsminister.

/ritzau/

 

Dagens Gossip